Tarta cytrynowa - idealny deser będący połączeniem słodkości bezy z kwaśnym smakiem cytryny! <3 Coś dla osób lubiących "nieoczywiste" smaki, ale również niewymagające znacznego nakładu pracy i umiejętności. Jak dla mnie mistrzostwo świata :) Przepis cudownie wiosenny - jak dzisiejsza pogoda za oknem. :)
115 g. masła lub margaryny
195 g. mąki pszennej (może być pełnoziarnista :)
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, cieniutko rozwałkować i wylepić na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę (średnica 24 cm.) Ciastem należy wylepić dno i ścianki formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem, żeby ciasto nie wyrosło. Tak przygotowane ciasto piec przez ok. 15 min. w temperaturze 200°C. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 min.
Składniki na masę cytrynową:
200 ml. śmietanki kremówki
120 g. cukru
150 ml. soku z cytryny
5 jajek
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
otarta skórka z 2 cytryn
Masa cytrynowa -wszystkie składniki zmiksować. I już - uwielbiam takie "skomplikowane" przepisy :)
Na wstępnie już upieczoną tartę wylać masę cytrynową i piec jeszcze 30 min w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż masa się "zetnie". Żeby ciasto się nie spiekło, można przykryć je potem folią aluminiową.
Składniki na bezę:
4 białka
150 g. cukru pudru
Białka ubić. Po troszku dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Tak przygotowaną bezą pokryć tartę i zapiekać jeszcze parę minut, aż beza się ślicznie zrumieni.
Podawać schłodzoną. Najlepiej smakuje po "nocce" spędzonej w lodówce. Warto czekać, ponieważ dopiero wtedy czuć głębie smaku masy cytrynowej.
Smacznego :)
Piekna Ci wyszla ta tarta :-) U mnie tez byla ostatnio :-)
OdpowiedzUsuńco za cytrynowe cudo! :)
OdpowiedzUsuńPychota!!!!!! :)
OdpowiedzUsuńtarta cytrynowa zawsze mile widziana :)
OdpowiedzUsuńmoże bez tej bezy ale to już kwestia gustu
bo ja za bardzo nie przepadam.
Pięknie się prezentuje i zapewne cudownie smakuje ;)