Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na tort makowy z masą kawową i dżemem porzeczkowym.
Podstawą jest ciasto wg. przepisu na babkę makową mojej babci, która wprost urzekła mnie w te święta :), natomiast dodałam do niej jeszcze masę kawową, która wg. mnie idealnie pasuję do maku i dżem porzeczkowy - żeby nie było aż tak słodko.
Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia. :)
Składniki na ciasto:
200 g. margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku suchego
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Margarynę roztopić w rondelki i wystudzić. Jajka rozbić i rozdzielić osobno żółtka i osobno białka. Białka ubić na sztywną pianę Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do utartych żółtek z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Następnie dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać mak i zapach migdałowy i znowu delikatnie wymieszać. Wylać masę do średniej wielkości tortownicy (moja ma średnicę 19 cm.).
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 min. (wg. przepisu, ale to oczywiście zależy od piekarnika, ja np. piekłam torcik 50 min. i po wyłączeniu piekarnika potrzymałam go w nim jeszcze z 10 min. żeby spokojnie ostygło :)
Przygotowanie masy kawowej - składniki:
2 kostki margaryny
6 żółtek
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną wody, tak aby się rozpuściła - kawę należy przed przygotowaniem masy najpierw ostudzić
Margarynę utrzeć na białą masę. Dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierając. Na koniec (caaaaaaały czas ucierając) dodawać po troszeczku kawę.
Pierwszą przykryć masą kawową.
Trzecią ściąć równo, żeby tort miał ładny kształt i pokryć całość ciasta pozostałą masą kawową. Posypać wiórkami z gorzkiej i białej czekolady (ja białą zjadłam... ;P)
Najlepiej smakuje po paru godzinach w lodówce, kiedy ciasto leciutko już "przejdzie" smakiem wszystkich warstw.
Pysznie. A bym zjadła kawał takiego ciacha...;)
OdpowiedzUsuńJa też bym ZJADŁA..:)
OdpowiedzUsuńNo i kto to wszystko zje? Jak wrócę w końcu do Polski to wbijam do ciebie na coś dobrego :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńpiekny torcik :)
OdpowiedzUsuńładne kwiatki huehue xd a co do torciku mniam ;D
OdpowiedzUsuńCzesc! Chce zrobic wlasnie to ciasto, wyglada mniam, mniam...Chce sie tylko zapytac dlaczego Twoje blaty sa tak ciemne? Nie ma w przepisie na ciasto cacao..Dziekuje
OdpowiedzUsuńWitam, z zewnątrz blaty są ciemne tylko o tyle o ile zrumienił się biszkopt przy blasze, po przekrojeniu widać, że są w środku dość jasne - oczywiście wyłączając kolor maku :)
UsuńDziekuje bardzo! Och to dobrze, mam ochote na bialy biszkopt..
Usuńciasto z 4 jajek da sie przekroic na 3blaty?:(
OdpowiedzUsuńśrednica blaszki nie jest duża :) da się jak zresztą widać na zdjęciu
UsuńA czy masa ma być bez cukru? Może to miała być jakaś lazania? Czy ktoś dokończył dzieła według tego przepisu? Ciekawe jak smakowało. KB
OdpowiedzUsuńrobiłam ten tort raz w zeszłym roku i szczerze nie pamiętam, czy w masie tego cukru faktycznie miało nie być. Nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi. Fakt jest jednak taki, że ciasto makowe (co roku piekę z niego babkę), jest samo w sobie bardzo słodkie, zaś do kremu zawsze można w razie potrzeby na sam koniec dodać 2-3 łyżki cukru pudru.
Usuń