środa, 2 kwietnia 2014

Jajka faszerowane na 3 sposoby



Przed Wielkanocą przypominam przepis na pyszne faszrowane jajka. Kombinacji farszy jest wiele i każda pyszna. Ja proponuje trzy moje ulubione: z pistacjami i awokado, z łososiem i szczypiorkiem oraz z pieczarkami.

Składnik najważniejszy: ugotowane na twardo jajka Farmio :)

Farsz nr 1 - Awokado i pistacje :)
Składniki (przy wszystkich wersjach) na farsz do 3 jajek  (mój geniusz matematyczny mówi, że to oznacza 6 połówek :P )
- 3 jajka Farmio :)
- pół awokado
- mała garstka pistacji
- 2 łyżki startego parmezanu
- łyżka masła
- 2 łyżki majonezu
- łyżka posiekanego szczypiorki
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół wzdłuż. Wyjąć żółtka.  Awokado posiekać na drobno, a pistacje rozgnieść/pokruszyć na maleńkie kawałeczki. Wszystkie składniki: żółtka, posiekane awokado i szczypiorek, rozkruszone pistacje, starty parmezan, masło, majonez wymieszać widelcem na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wypełnić farszem połówki jajek. Voila! :)

Farsz nr 2 - łososiowy
Składniki:
- 2 plasterki wędzonego łososia
- żółtka z 3 jajek Farmio
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
Składniki do miski, traktujemy je widelcem, mieszamy, mieszamy i gotowe! Lubie takie gotowanie ;) Prostsze jest już chyba tylko samo jedzenie ;)
Łosoś jest na tyle aromatyczny i dzięki wędzeniu słony, że wg. mnie tego farszu nie trzeba solić.

Farsz nr 3 - pieczarkowy
- 4 pieczarki
- 1 łyżka masła
- 2 łyzki majonezu
- żółtka z 3 jajek Farmio
- sól, pieprz

Pieczarki podsmażamy na maśle. Po wystudzeniu mieszamy z majonezem i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!



1 komentarz:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*