sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocny mazurek malinowo - czekoladowy


Ostatnia już przed świętami mazurkowa propozycja - idealnie kruchy mazurek czekoladowy z warstwą malinowej konfitury. Pyszny, dzięki malinom świeży, z lekko kwaskowatym posmakiem, natomiast gorzka czekolada w połączeniu z mleczną czyni go bardziej wytrawnym :) Mazurek pyszny, prosty i szybki :)

Wesołych Świąt Kochani! :)




Składniki na idealny kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 żółtko ugotowane
- 1 żółtko surowe
- 1 łyżka kwaśniej śmietany

Na wierzch
- konfitura lub dżem malinowy (ja dałam ok. 1/3 słoiczka, bo z części ciasta zrobiłam warkoczyki, kosztem mniejszej powierzchni ciasta)

Na czekoladowe ganache
- 2 tabliczki czekolady - 1 mleczna i 1 gorzka
- 100 g śmietanki kremówki

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. W jednym naczyniu lub na stolnicy umieszczamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy, masło oraz ugotowane rozkruszone w palcach żółtko. Siekamy nożem. Dodajemy surowe żółtko oraz śmietaną i szybko zagniatamy. 
Ciasto owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształt mazurka (może to być jajko, prostokąt, kwadrat) zostawiając trochę ciasta na rant. U mnie w roli rantu śliczne warkoczyki :) Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min. 
Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy ganache. Kremówkę podgrzewamy w rondelku (nie doprowadzamy do zagotowania). Do ciepłej kremówki wrzucamy podzieloną na kosteczki czekoladę. Wciąć podgrzewamy delikatnie, mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.

Spód mazurka smarujemy cienko konfiturą malinową i zalewamy czekoladowym ganache.*
Odstawiamy do zastygnięcia.

Przed całkowitym zastygnięciem czekolady mazurka zdobimy pięknie płatkami migdałów i orzechami.

Smacznego!

*masa początkowo jest dość rzadka, ale po czasie pięknie zastygnie.

2 komentarze:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*