poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wielkanocny mazurek kakaowo - kokosowy


W słodkościach uwielbiam przede wszystkim trzy smaki: czekoladę, kajmak i kokos :) Czekoladowy mazurek już był link o tu - klik!, kajmakowy również o tu!, a teraz czas na kokosowy! Bazą pod dzisiejszego mazurka jest idealnie kruchy kakaowy spód, natomiast pomada wykonana jest z mleka w proszku i wiórek kokosowych. Muszę przyznać, że ten mazurek był totalnym eksperymentem, który w 100% się powiódł :) Jest pyszny! Smakuje jak najlepszy kokosowy batonik <3



I muszę Wam kochani szczerze powiedzieć, że po tegorocznych mazurkowych wypiekach, bardzo się do nich przekonałam i już nie wyobrażam sobie bez nich świąt. :) Mazurki dają ogromne pole do popisu i (dla mnie w każdym razie) smakują jak domowe słodkie batoniki. Trzeba tylko pamiętać o trzech podstawowych zasadach: spód mazurka musi być kruchy i delikatny (pod żadnym pozorem nie może być twardy!), wierzch zrobiony z naszych ulubionych składników, a to wszystko musi być dodatkowo pięknie ozdobione. Dzięki temu i nasze kubki smakowe i oczy będą radować się świątecznymi smakami :)



Składniki na idealny kruchy spód (na jeden duży lub dwa mniejsze mazurki, u mnie dwie formy 35x11 cm): :
- 200 g mąki pszennej minus 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka kakao
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 żółtko ugotowane
- 1 żółtko surowe
- 1 łyżka kwaśniej śmietany

Składniki na kokosową pomadę
- 150 g. margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki wody

do dekoracji: wiórki kokosowe, czekolada, płatki migdałów itd

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. W jednym naczyniu lub na stolnicy umieszczamy mąkę pszenną, kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy, masło oraz ugotowane rozkruszone w palcach żółtko. Siekamy nożem. Dodajemy surowe żółtko oraz śmietaną i szybko zagniatamy. 
Ciasto owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i wylapiamy nim dno oraz brzegi, Możemy też z rozwałkowanego ciasta wyciąć dowolny kształt mazurka (może to być jajko, prostokąt, kwadrat) zostawiając trochę ciasta na rant. Rant robimy wałkując kawałki ciasta w dłoniach i wyklejając nimi brzeg mazurka.
Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min. 
Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

Następnie przygotowujemy pomadę.  W rondelku rozpuszczamy margarynę, następnie dodajemy do niej cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy.

Na upieczony wcześniej spód mazurka wykładamy jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadzamy ją po całej powierzchni ciasta.
Następnie pięknie dekorujemy i staramy nie zjeść go jeszcze przed świętami! :)

Smacznego :)




8 komentarzy:

  1. Brakuje mi w kolekcji takiej formy, w jakiej piekłaś mazurka, który wygląda cudnie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo szukałam właśnie takiej :) Polecam, bo jest urocza :)

      Usuń
  2. To nadzienie wygląda niesamowicie. Aż mi ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie mleka w proszku i wiórek kokosowych jest na prawdę genialne :)

      Usuń
  3. czy można do masy użyć masła zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*