niedziela, 11 stycznia 2015

Dietetyczna tortilla z grillowanym kurczakiem i szpinakiem


Zapraszam Was dzisiaj na dietetyczną wersję wrapów z tortilli, która idealnie nadaje się na obiad lub drugie śniadanie, nawet w trakcie diety. Nie jest to danie zupełnie niekaloryczne, co to, to nie, ale to zdrowszy i mniej kaloryczny odpowiednik tradycyjnej tortilli. O ile nie jesteście na jakiejś super katorżniczej diecie (a mam nadzieje, że nie bo z reguły są szkodliwe), a dbacie o siebie i zdrowo się odżywiacie - to propozycja dla Was. Podstawą jest średniej wielkości pełnoziarnista tortilla z siemieniem lnianym, posmarowana łyżką jogurtowego sosu koperkowo-czosnkowego, a jej wnętrze wypełnia grillowany kurczak oraz warzywa i owoce: świeży szpinak, pomidory, papryka, kiełki brokułów i awokado. Pysznie, zdrowo, dietetycznie :) Czego chcieć więcej? :)


Składniki na 6 wrapów
- 6 średnich placków pełnoziarnistej tortilli (polecam zrobić samemu w domu)
- świeży szpinak
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1/2 awokado pokrojona w kostkę
- 1/2 papryki pokrojona w kostkę
- kiełki brokułów lub inne ulubione
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawy: czosnek, słodka papryka, sól i pieprz

Składniki na jogurtowy sos koperkowo-czosnkowy
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- sól


Przygotowanie

Każdą z piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cienkie filety, przyprawiamy czosnkiem, papryką, solą i pieprzem i grillujemy kilka minut. Następnie odstawiamy na chwilę i przestudzone kroimy w paski lub kosteczkę (kosteczka jest wygodniejsza w jedzeniu).

W czasie grillowania kurczaka, przygotowujemy sos. Mieszamy 6 łyżek jogurtu z koperkiem i przeciśniętym przez praskę/posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą.

Jeśli jemy wrapy na świeżo w domu warto przed zwinięciem wrapa podgrzać placek z tortilli na grillu, ale nie jest to konieczne.

Tortillę smarujemy sosem jogurtowym, nakładamy szpinak, pokrojone w kostkę dodatki oraz kurczaka. Następnie zwijamy tortillę, najpierw zaginając lewą stronę, następnie dolną część, by na koniec zawinąć całość w rulon od lewej do prawej.
Wrapy zawijamy od spodu do połowy wysokości w folię aluminiową lub serwetkę (folia jest praktyczniejsza).

Smacznego! ;)

* Uwaga! Na "diecie" powinniśmy zjeść jedną taką tortillę, ale ostrzegam to bardzo trudne... są zbyt pyszne :)





9 komentarzy:

  1. O rany ale to pysznie wygląda:) Mmmmmnnnnnniiiiiiiaaaaaaammmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam wszystko według przepisuu i wyszłoo cudoowne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co uwielbiam... Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ją podgrzać? W piekarniku? A może w opiekaczu do kanapek? Pomocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam placek czy całą kanapkę? placek podgrzewam na elektrycznym grillu lub suche patelni - chwileczkę z obu stron. Opiekacz do kanapek też brzmi nieźle :)

      Usuń
    2. Super, dziękuje :)

      Usuń
  5. Mhm, świetnie wygląda. Dziś będzie jedzona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda apetycznie. najważniejsze, że zdrowo i lekko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakiś sprawdzony przepis na tortille? :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*