Czasami (w zasadzie dużo częściej niż czasami) nie mamy czasu na wymyślne i czasochłonne desery. Natomiast ochotę na coś słodkiego mamy prawie cały czas. Jeżeli więc chcemy zrobić szybki i pyszny deser, po zjedzeniu którego czujemy się totalnie rozpieszczeni, najlepiej zrobić crumble. Ulubione owoce i dodatki pod pyszną chrupiącą kruszonką.... O mamusiu! <3
Crumble z rabarbarem jest moim ulubionym. Jest wyjątkowe ponieważ po pierwsze jakby nie patrzeć rabarbar to warzywo, po drugie crumble rabarbarowe jest genialnym połączeniem kwaskowatego mięciutkiego ciepłego rabarbaru z słodziutką kruszonką - niebo w gębie! :)
Przypominam również poprzedni przepis na cumble o tu - owocowe crumble klik!
ok 750 g. rabarbaru pociętego w 1 cm. kawałki
50 g. drobnego cukru
1 łyżka masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Rabarbar pokroić na 1 cm. kawałki i wrzucić do garnka z masłem, cukrem, wanilią i skrobią. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 - 10 minut, aż masełko się roztopi, a rabarbar będzie ślicznie różowy.
Przełożyć rabarbar do foremek/naczynek żaroodpornych.
Następnie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na crumble:
150 g. mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 g. zimnego masła
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki brązowego cukru
opcjonalnie można dodać jeszcze ok 2-3 łyżeczek wiórków kokosowych - pasują idealnie, a kruszonka jest jeszcze lepsza!
Mąkę i proszek do pieczenia rozcierając połączyć z schłodzonym i pokrojonym w kostkę masłem. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Następnie dodać cukry i wymieszać całość widelcem.
Tak przygotowaną kruszonką szczodrze posypać rabarbar.
Piec w temperaturze 190°C przez ok 35-40 min., aż kruszonka nabierze pięknego złocistego koloru.
Zgodnie z przepisem, z którego korzystałam (niezawodne Moje Wypieki, które z kolei cytowały Nigellę "Feast":) przed podaniem crumble powinno stygnąć ok. 15 min.
Królestwo dla tego, kto przy takim zapachu wytrzyma aż tyle! :)
Crumble najlepiej smakuje na ciepło podane z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Smacznego! :)
I jeszcze muzyczne tło
mniam:)
OdpowiedzUsuńWspaniały, szybki deser :)
OdpowiedzUsuńOooo, jakie to musi być cudne :-)
OdpowiedzUsuń