środa, 5 czerwca 2013
Tarta ze szparagami i szynką - super szybko, super prosto, super pysznie :)
Zachwytów nad szparagami ciąg dalszy. Po przepysznym kremie z zielonych szparagów przepis na krem z zielonych szparagów tu - klik! dzisiaj zapraszam na super szybką, super prostą i super pyszną tartę z zielonymi szparagami, szynką i żółtym serem.
Ooomnomnomnom! :D
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek zielonych szparagów
100 g. szynki (jaką lubicie ja preferuje parmeńską, tym razem niestety nie było i na prezentowanym wyżej zdjęciu mamy podsuszaną szynkę babuni z Lidla :)
2 jajka
200 g. śmietany 18 % (lub 30%)
200 g. żółtego sera (ja akurat miałam Gouda)
sól i pieprz do smaku
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać do 2/3 wysokości. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 5- 10 minut.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, pozostawiając zawinięty ok 2 cm. brzeg. W zależności od promienie tarty pokroić szparagi (u mnie na pół), owinąć je po dwa w plasterki szynki i ułożyć na cieście francuskim w "słoneczko".
W osobnym naczyniu zmieszać trzepaczką śmietanę, jajka i starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Masę można delikatnie doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że użyta przez nas wędlina np. podwędzana będzie już słona - tak więc doprawiamy bardzo delikatnie.
Szparagi zalewamy masą śmietanowo-serową.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 35 minut.
Jeżeli tarta za bardzo będzie się rumienić można przykryć ją pergaminem lub delikatnie zmniejszyć temperaturę.
Podawać najlepiej od razu po upieczeniu.
Smacznego! :)
12 komentarzy:
Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)
Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealna :)
OdpowiedzUsuńI teraz człowiek marzy o takiej
a na obiad brak pomysłu ; p
wyczaruje coś z mięsa mielonego
bo nie wolno Nam ciasta francuskiego ;)
Dzięki :*
UsuńZawsze możesz zrobić na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej :)
jedynie żytnia wchodzi w grę a z tym już gorzej bo zachowuje się całkiem inaczej niż pszenna ale zobaczymy może jak będzie trochę więcej czasu to spróbuję ;)
Usuńbo wygląda mega zachęcająco ! :))
TY MNIE WYKOŃCZYSZ TYMI PYSZNOŚCIAMI...ZABIŁABYM W TEJ CHWILI DLA TAKIEJ TARTY!!!...:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna tarta! Kocham szparagi i wszelkie wytrawne wypieki. Połączenie w sam raz dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmoja tarta właśnie siedzi w piecu! 3majcie za mnie kciuki :D
OdpowiedzUsuńNie może się nie udać :)
UsuńWoW! Wygląda genialnie!:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się oblizuję po konsumpcji. Świetny przepis - ja dodałam jeszcze do masy śmietnowo jajecznej po garści świeżych liści bazylii i oregano - smak wyśmienity. No i nie dodawałąm sera do masy, a posypałam na wierzchu parmezanem
OdpowiedzUsuńsuuuuuupeer:) będę robic często, ale swietny smak, nie jadlam jeszcze czegos takiego:) bomba!!! ja troszkę zmodyfikwoalam bo dodałam szyneczki zwyklej, do kani, ale powiem wam,z e swietny smak na prawde:)
OdpowiedzUsuńNa ile porcji przewidziane są te proporcje składników? :)
OdpowiedzUsuńTo zależy od apetytu ;) Przy tarcie o średnicy ok 25 cm. będzie to ok 6 porcji, chociaż ja zjadłabym więcej :)
Usuń