sobota, 22 czerwca 2013

Crumble rabarbarowe - idealny szybki sezonowy deser :)


Czasami (w zasadzie dużo częściej niż czasami) nie mamy czasu na wymyślne i czasochłonne desery. Natomiast ochotę na coś słodkiego mamy prawie cały czas. Jeżeli więc chcemy zrobić szybki i pyszny deser,  po zjedzeniu którego czujemy się totalnie rozpieszczeni, najlepiej zrobić crumble. Ulubione owoce i dodatki pod pyszną chrupiącą kruszonką.... O mamusiu! <3 
Crumble z rabarbarem jest moim ulubionym. Jest wyjątkowe ponieważ po pierwsze jakby nie patrzeć rabarbar to warzywo, po drugie crumble rabarbarowe jest genialnym połączeniem kwaskowatego mięciutkiego ciepłego rabarbaru z słodziutką kruszonką - niebo w gębie! :) 

Przypominam również poprzedni przepis na cumble o tu - owocowe crumble klik!


Składniki na część rabarbarową:
ok 750 g. rabarbaru pociętego w 1 cm. kawałki
50 g. drobnego cukru
1 łyżka masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Rabarbar pokroić na 1 cm. kawałki i wrzucić do garnka z masłem, cukrem, wanilią i skrobią. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 - 10 minut, aż masełko się roztopi, a rabarbar będzie ślicznie różowy.
Przełożyć rabarbar do foremek/naczynek żaroodpornych.
Następnie przygotowujemy kruszonkę.

Składniki na crumble:
150 g. mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 g. zimnego masła
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki brązowego cukru
opcjonalnie można dodać jeszcze ok 2-3 łyżeczek wiórków kokosowych - pasują idealnie, a kruszonka jest jeszcze lepsza!

Mąkę i proszek do pieczenia rozcierając połączyć z schłodzonym i pokrojonym w kostkę masłem. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Następnie dodać cukry i wymieszać całość widelcem.
Tak przygotowaną kruszonką szczodrze posypać rabarbar.

Piec w temperaturze 190°C przez ok 35-40 min., aż kruszonka nabierze pięknego złocistego koloru.
Zgodnie z przepisem, z którego korzystałam (niezawodne Moje Wypieki, które z kolei cytowały Nigellę "Feast":) przed podaniem crumble powinno stygnąć ok. 15 min. 
Królestwo dla tego, kto przy takim zapachu wytrzyma aż tyle! :)
Crumble najlepiej smakuje na ciepło podane z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Smacznego! :)




I jeszcze muzyczne tło

Akcja rabarbar - IV edycja

3 komentarze:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*