niedziela, 13 kwietnia 2014

Pyszna babka jogurtowo - czekoladowa


Miałam już nic nie piec! Wiecie - dieta i te sprawy, ale okazało się, że wczoraj był dzień czekolady i... :)

Widzieliście przepis na babkę jogurtową link o tu - klik! ? Jest genialna! Szczerze polecam. Postanowiłam przerobić trochę sprawdzoną już recepturę i voila! Eksperyment udał się w 100%. Jogurtowo - czekoladowa babka z dzisiejszego wypisu jest mocno czekoladowa, wilgotna i puszysta zarazem, a co najważniejsze umiarkowanie słodka. W dodatku pięknie się prezentuje :)

Genialnie sprawdzi się zarówno jako babka wielkanocna, jak i zasłużona nagroda do aromatycznej kawy po tygodniu ciężkiej pracy :)


Składniki (forma o średnicy ok 23 cm)
- 1/2 kostki masła lub margaryny (125 g) miękkiego w temp. pokojowej
- 3/4 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 szklanki mąki
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kawy (opcjonalnie)

Składniki na polewę czekoladową
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml mleka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kawy (opcjonalnie)

Dodatkowo
wiórki z mlecznej czekolady do posypania


Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą. W osobnym naczyniu masło ucieramy z cukrem, Następnie wciąż miksując dodajemy po jednym jajku, Miksujemy na gładką puszystą masę. Dodajemy na zmianę przesianą mąkę i jogurt, miksując po każdym dodaniu.

Formę do babki o średnicy ok 23 cm. dokładnie wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i wyrównujemy.
Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-55 min. do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od piekarnika (można piec ją i godzinę :P ) - trzeba sprawdzać patyczkiem, czy jest już dostatecznie wypieczona.
Po upieczeniu zostawiamy babkę w formie do przestudzenia. Kiedy będzie jeszcze lekko ciepła, pod formę podstawiamy talerz, szybko odwracamy formę i wyjmujemy piękną babkę :)

Przygotowujemy polewę. Mleko podgrzać w rondelku - ma być gorące. Czekoladę podzielić na kosteczki. Zalać gorącym mlekiem. Dodać masło, cukier puder i kawę. Mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści, a składniki połączą. Polewa zaraz po przygotowaniu może być za rzadka - wtedy odstawicie ją w chłodne miejsce na paręnaście minut, żeby zgęstniała :)

Babkę polewamy polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Parzymy kawę i delektujemy się intensywnie czekoladową babką :)

Smacznego! :)








Dzień czekoladyDzień czekoladyBabki i babeczkiWielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

Przepis na chwilę kawowej przyjemności


14 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale, tak intensywnie? Nie wiem jak to określić...
    No i aranżacja boska. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna baba!!! aż napatrzeć się nie można :) jak dla mnie to najlepszy Wielkanocny wypiek, zresztą nie tylko w to święto warto sobie taką upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie :) i zgadzam się w 100% - nie tylko na święta!

      Usuń
  3. Na święta napewno ją upiekę.Cudownie wygląda,obrusik też piękny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie upiekłam, zajadamy:),wyszła piękna i bardzo , bardzo dobra. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi już ślinka leci po pracy zajdę do domu i piekę tylko mam pytanko jaka kawa sypka czy rozpuszczalna???????

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*