Dzisiaj nie liczymy kalorii! :)
Zapraszam na Banoffee Pie - niesamowicie słodkie i dziecinnie proste ciasto bez pieczenia o smaku toffi, bananów i bitej śmietany.
Z pozoru banalnie, w rzeczywistości genialne połączenie smaków - toffi i bananów w moje gusta trafia idealnie. Jeden słodki kawałek tego deseru jako dodatek do gorzkiej kawy i wszystkie smutki gdzieś znikają. :)
Poza działaniem antydepresyjnym, polecam również jako świetny zamiennik dla tiramisu. :)
P.S. Ciasto jest zupełnie niefotogeniczne, ale za to jakie pyszne :)
Składniki
Spód:
150 g ciasteczek typu digestive
100 g masła
3 łyżki nutelli
2-3 banany pokrojone w krążki
1 puszka masy kajmakowej
250 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
kakao do posypania
Przygotowanie
Herbatniki kruszymy na pył (najlepiej w blenderze).
Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem i nutellą. Okrągłą blaszkę o wymiarach ok 22- 24 cm (lub podobną) wykładamy okruchami, dociskamy łyżką i wkładamy na 15 min. do lodówki.
Na schłodzony spód wylewamy 1 puszkę masy kajmakowej.
Następnie na masie układamy krążki bananów.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy (najlepiej mikserem na wolnych obrotach za pomocą końcówki do ubijania białek).
Kremówkę wykładamy na banany.
Całość posypujemy kakao.
Wkładamy do lodówki na minimum 4 godzinki (a najlepiej na jakieś 12 godzin wtedy idealnie przejdzie smakami i utrzyma zwartą konsystencję).
Smacznego! :)
Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem i nutellą. Okrągłą blaszkę o wymiarach ok 22- 24 cm (lub podobną) wykładamy okruchami, dociskamy łyżką i wkładamy na 15 min. do lodówki.
Na schłodzony spód wylewamy 1 puszkę masy kajmakowej.
Następnie na masie układamy krążki bananów.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy (najlepiej mikserem na wolnych obrotach za pomocą końcówki do ubijania białek).
Kremówkę wykładamy na banany.
Całość posypujemy kakao.
Wkładamy do lodówki na minimum 4 godzinki (a najlepiej na jakieś 12 godzin wtedy idealnie przejdzie smakami i utrzyma zwartą konsystencję).
Smacznego! :)
ja jeszcze go nigdy nie robiłam, nie wiem czy nie będzie dla mnie za słodkie, ale moi mężczyźni na pewno byliby zadowoleni z tego cuda:)
OdpowiedzUsuńWarto się przekonać i skosztować chociaż kawałka :)
UsuńOj tak! Bomba kaloryczna, ale warta każdego kęsa :)
OdpowiedzUsuńPychota!
Ściskam cieplutko!
Dziękuję i pozdrawiam! :*
UsuńFotogeniczne, fotogeniczne! I straaasznie apetyczne!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda pysznie, patrząc na składniki sądzę że to ciacho w moim ulubionym typie :3
OdpowiedzUsuńSłodko :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam dziś tu przez przypadek szukając przepisu na krem z mascarpone i postanowiłam już tu zostać:) . Blog bardzo mi się podoba zdjęcia świetne,przepisy bardzo ciekawe . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również trafiłam tu przez przypadek, bo szukałam czegoś pysznego do zrobienia . Wpadłam na to słodkie i pyszne ciasto i nie żałuję,że tu trafiłam :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) a Banffee skradło i moje serce :)
UsuńWierzycie w przypadki? Mówię Wam dziewczyny to przeznaczenie :P