poniedziałek, 17 czerwca 2013

Biszkoptowe tartaletki z rabarbar curd i truskawkami - czyli idealny biszkopt z idealnym kremem w wersji mini :)



W Lemon Curd zakochałam się bez pamięci przepis o tu - klik! Dlatego, gdy tylko zaczął się sezon na rabarbar postanowiłam spróbować zrobić analogiczny krem w wersji "na różowo".  Nieskromnie powiem, że wg. mnie krem wyszedł genialny. Delikatny w smaku, początkowo słodziutki jest też mocno rabarbarowy, lekko kwaskowaty i cytrynowy. Faeria sezonowych smaków! :)
Rabarbar curd postanowiłam połączyć z delikatnymi biszkopcikami. Powstałe w ten sposób tartaletki są uroczym, lekkim jak chmurka deserem idealnym do popijanej w letnim słońcu na balkonie kawy. 

Aż się rozmarzyłam... :)


Składniki na Rabarbar Curd:
mały pęczek jak najbardziej różowego rabarbaru (im bardziej różowy, tym ładniejszy osiągniemy kolor)
3 jajka
1 dokładnie umyta i spażona cytryna
150 g. cukru
100 g. zimnego masła

Rabarbar pokroić na ok 1 cm. części. Aby uzyskać ładny różowy kolor najlepiej użyć tylko różowej części rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypać 1/3 cukru i odstawić na ok 30 min. Po tym czasie umieścić rabarbar w garnku i gotować tak długo, aż zmięknie i rozpadnie się. Zdjąć z ognia. Rozgotowany rabarbar zblendować na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia.
Zimne masło pokrój na małe kawałeczki i schowaj do lodówki.
Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz gorącą wodą. Zatrzyj z niej skórkę (na tarce o maleńkich oczkach)  i wyciśnij sok. Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny oraz cukier i wymieszaj całość. 
Miskę zawieś nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą i powolutku podgrzewaj, cały czas mieszając, pilnując żeby jajka się nie ścięły. Gdy masa będzie się ocieplać powolutku dodawać mus rabarbarowy. Następnie gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję po kawałku dodawać zimne masło. Cały czas mieszając, jak tylko poprzednie porcje masła się roztopią, dodawaj kolejne jeden po drugim. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć ok. 10 min.
Mieszaj dalej, do momentu gdy masa zacznie gęstnieć, wtedy zdejmij miskę z ognia i zostaw do całkowitego wystudzenia. Przed ozdabianiem biszkoptów, jeżeli chcemy aby masa ładnie się układała, krem chłodzić min. 3 godz.  Jeżeli np. cały krem przykryjemy truskawkami lub użyjemy Rabarbar Curd do przełożenia większego biszkoptu, nie ma takiej potrzeby.
Gdy krem będzie się chłodził, przygotowujemy biszkopty.

Składniki na ok. 9 biszkoptów:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia. Odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, nadal ubijając. Następnie miksują na najniższych obrotach, dodać żółtka oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Wysmarowane margaryną i obsypane mąką foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości.



Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 20 min.

Po wystudzeniu nasączyć każdy z biszkopcików łyżeczką zimnej herbaty z cytryną.

Ozdobić Rabarbar Curd. 
Udekorować truskawkami.
Zjeść, zanim zjedzą je inni! :)

Kremu rabarbarowego z podanej proporcji wychodzi na tyle dużo, że ozdobimy nim wszystki biszkopty i jeszcze zostanie nam mały słoiczek. 
Proponuje wyjadać curd łyżeczką prosto ze słoiczka - tak smakuje najlepiej :)


Smacznego! 






Tartaletki - akcja kulinarnaAkcja rabarbar - IV edycja

8 komentarzy:

  1. wspaniale się prezentują! tartaletki znam tylko w kruchej wersji, takie biszkoptowe muszą być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo polecam też te biszkoptowe :) Są leciutkie i delikatne - przypominają domowe delicje.

      Usuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Pierwszy raz widzę tartaletki na biszkoptowym spodzie :) Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie Ci wyszły:)
    Dziękuję za dodanie ich do rabarbarowej akcji:)!

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*