wtorek, 4 czerwca 2013

Krem szparagowy. Zupa krem z zielonych szparagów. Po ilu łyżkach Ty się uśmiechniesz? :)


Uwielbiam zielone szparagi! <3 Sezon na nie jest niestety bardzo krótki i dlatego też w tym roku robię wszystko aby był też bardzo intensywny :) Dzisiaj proponuje zupę krem z zielonych szparagów, przegryzany pleśniowym serkiem camembert  - smakowe mistrzostwo świata!
Za parę dni natomiast na  blogu pojawi się również tarta z zielonymi szparagami (jak wszyscy, to wszyscy :)
Krem szparagowy jest tak pyszny, że po zjedzeniu całej zawartości garnka, żałowaliśmy, że nie kupiliśmy jeszcze jednego pęczka :)

Składniki (na dwie porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
1 łyżka oliwy
0,5 litra bulionu
1 żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
jogurt naturalny
opcjonalnie - serek pleśniowy do przegryzienia (polecam!)

Od szparagów odciąć i wyrzucić zdrewniałe dolne końcówki. 


Odciąć również główki, ale je odłożyć na razie na bok. Resztę każdego szparaga obrać bardzo cieniutko i delikatnie.
Zielonych szparagów podobno nie trzeba obierać, jednak "a nóż widelec" zdarzy się jakieś łyko, które popsuje nam radość jedzenia...Tak więc ja obieram z ostrożności :)
Cebulkę pokroić w kostkę (i tak będziemy ją później blendować więc nie musimy kroić jej drobno) i zeszklić na oliwie w garnuszku. Dodać szparagi (łodyżki i główki) i zalać bulionem. Dusić przez ok. 10-15 minut aż szparagi zmiękną. Zdjąć z ognia. 
Wyciągnąć główki szparagów.
Resztę składników zblendować dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. 
Na koniec podgrzać jeszcze troszeczkę i cały czas mieszając, dodać żółtko. Nie doprowadzać już do wrzenia.
Przed podaniem dodać do kremu całe główki szparagów. 
Podawać z jogurtem naturalnym i serkiem pleśniowym.


Smacznego!




16 komentarzy:

  1. o RETY !!!...ZUPKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW...UWIELBIAM...Gratuluję pomysłu...na pewno PYSZNA!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudownie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa zapowiada się smakowicie :-)
    ps. Widzisz swoje odbicie w łyżce do zupy? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczana zupa! wlasnie skoczylam ja przyzadzac.
    dziekuje e za smaczny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jedna reka jem, druga pisze... pychota!!!!! wspanialy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha :) delikatna i ten zapach....

    OdpowiedzUsuń
  7. w smaku ok ale jak na krem to wyszla bardzo rzadka

    OdpowiedzUsuń
  8. jutro zamierzam zrobić- mam tylko pytanie jogurt naturalny mały czy duży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurt jest tu tylko jako dodatek "do polania" więc wedle uznania :)
      Uwielbiam ten krem :) chyba też jutro zrobię :)
      Pozdrawiam :*

      Usuń
  9. nazwa bloga jak najbardziej adekwatna to smaku tej zupy - palce lizać!! prosty przepis, mało składników, a rezultat mistrzowski - PYCHA!! dzięki za pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żółtko ugotowane czy surowe?

    OdpowiedzUsuń
  11. Co daje dodanie żółtka? Czy może być serek topony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zagęszcza krem, daje też delikatny smak. Ja ścieram ser dodatkowo, więc smakowo powinno być pyszne i z serkiem topionym :) Sama też spróbuje!

      Usuń
  12. czy bez gałki muszkatołowej też dobra ta zupka?

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*