niedziela, 30 czerwca 2013

Pierogi z pieca z truskawkami i twarożkiem z truskawkowym sosem. Piecuchy z truskawkami.


Śpieszmy się jeść truskawki, sezon tak szybko się kończy... :P

W związku z tym, że sezon na te pyszne owoce, powoli acz nieubłaganie dobiega końca, wciąż szukam pomysłów, co by tu z nich przyrządzić. Do standardowego menu zawierającego koktajle, truskawki ze śmietaną czy z cukrem, ciast, deserków i tart postanowiłam zrobić coś nowego.  

Dlatego też dzisiaj serwujemy pyszne zapiekane pierogi z truskawkami i twarożkiem podawane z truskawkowym sosem. 
Piecuchami samymi w sobie jestem zachwycona - zarówno wersji na słodko, jak i na słono i mogę Wam obiecać, że pojawią się na blogu jeszcze wiele razy. :)
Ciasto do piecuchów jest chrupiące i  niezbyt słodkie, natomiast twarożek ze śmietaną i cukrem waniliowym jak najbardziej, jeżeli jeszcze dodamy do tego drobno pokrojone truskawki, otrzymamy bardzo wykwintną wersję pierogów z truskawkami, która zaskoczy niejednego smakosza. To danie zupełnie inne niż pierogi "z wody", nie aż tak słodkie, za to bardziej wyraziste. 

Składniki na ok. 24 pierożki:
1/2 kg. mąki pszennej lub  250 g. mąki pszennej zwykłej i 250 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
250 ml. mleka
1 jajko
2 łyżki stopionego i wystudzonego masła
2 łyżki cukru
25 g. świeżych drożdży
szczypta soli

Na farsz:
1 kostka twarogu
łyżka śmietany 12%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
duża garść truskawek :)

Na sos:
Duża garść truskawek
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
1 rozbełtane jajko
pokruszone migdały do posypania

Na początek przygotowujemy zaczyn: podgrzej mleka i dodaj do niego cukier, łyżeczkę mąki, sól i pokruszone drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Następnie do dużej miski wsyp resztę mąki, wbij jajko, dodaj roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn. 
Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się lepić.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj farsz i sos.
W miseczce połączyć widelcem twarożek ze śmietaną i cukrami. Dodać dokładnie umyte i obrane drobno pokrojone truskawki i wymieszać.
Sos przygotowujemy blendując truskawki z cukrem pudrem. W zależności od "słodkości" truskawek, ilość cukru pudru można zmniejszać lub zwiększać.

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy na wysypanym mąką blacie i wycinamy z niego okręgi (ja użyłam pucharku do deserów, ponieważ szklanka wg. mnie jest za mała). Piecuchy powinny być dość duże (średnica ok. 10-13 cm), żeby pomieścić jak najwięcej farszu :) Na środek okręgu nałóż dużą łyżkę farszu i dokładnie zlep brzegi pieroga. Brzegi można jeszcze malowniczo odcisnąć widelcem :)
Sylikonowym pędzelkiem posmaruj każdego pieroga rozbełtanym jajkiem i posyp delikatnie rozdrobnionymi migdałami lub cukrem.

Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min. aż pierożki się ślicznie zrumienią.
Podawać na ciepło z sosem truskawkowym.

Smacznego!







Owoce z sadu i dzialkiTruskawkowy zawrót głowy 2013

10 komentarzy:

  1. i ten sosik... o rety, rety! czuję się kupiona tymi piecuchami. btw - fajna nazwa :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zjawiskowo, aż ślinka cieknie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Twoją stronę i biorąc pod uwagę jakość Twoich zdjęć i potraw, komplement cieszy jeszcze bardziej :)

      Usuń
  3. Kurcze wyglada CUDOWNIE musze je zrobic! Czy mozna uzyc drozdzy instant w proszku? I czy smarowanie jajkiem na gorze jest konieczne? Rozumiem ze dzieki temu sa chrupiace ale czy bez tego tez beda dobre? :) Z gory dziekuje za odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja próbowałam tylko dodawać świeżych drożdży i tu ciasto jest genialne więc lepiej nie ryzykować :)
      Bez jajka również będą dobre, chociaż nie aż tak ładne :)
      Zamiast jajek możesz użyć natomiast roztopionego masła.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wlasnie je robilam... caly farsz wyplynal :( co robic? Byly pozagniatane widelcem wydawalo sie ze sa sklejone a wyplynely wszystkie co do jednego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakich truskawek użyłaś? W mrożonych jest wiecej wody, może dlatego. Przy świeżych nie wiem w czym może tkwić problem. .. mi też troszkę farszu gdzie nigedzie, ale nie cały.

      Usuń
    2. Fakt, używałam mrożonych. też pomyślałam, że to może być ich "wina", ale odsączyłam je... No nic, zostało mi jeszcze ciasto, jutro będę próbować ze świeżymi - widziałam dzisiaj w lidlu ;) dzisiaj prawie wszystkie po pieczeniu były puste :( W dalszym ciągu dobre, ale trochę wstyd podać takie coś ludziom ;p

      Usuń
    3. i troszkę szkoda... spróbuj również może nie przyciskać brzegów widelcem, a zrobić z nich tzw. falbankę. To bardzo proste, ładnie wygląda i chyba jest bardziej szczelne. Wygląda to tak:
      http://ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/11/krowkowe-piecuchy-czyli-pierogi-z-pieca.html
      i na youtube można znależć filmiki jak to robić :)

      Usuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*