sobota, 23 sierpnia 2014

Spaghetti carbonara ( Spaghetti alla carbonara)


Kochani, wróciłam już z mojej cudownej włoskiej podróży "przed i po-ślubnej" i mam typową pourlopową depresję. Brakuje mi weneckiego klimatu, włoskiego koloru nieba, plaży w Positano, atmosfery w Siennie, toskańskiej gościnności, tych wszystkich cudownych uśmiechniętych ludzi i tamtejszego tiramisu... i gnocchi, i spaghetti, i pesto, pizzy, cappuccino, lodów fior di latte... :) Wiecie co mam na myśli? 

Nie sposób przywieźć z wakacji włoskich plaż, ale tamtejsze kulinarne skarby z łatwością można odtworzyć we własnej kuchni :) Kocham włoską kuchnie za umiejętność prostego połączenia małej ilości genialnych składników dzięki czemu sztandarowe dania Italii taki jak gnocchi, pesto, pizza, tiramisu, czy właśnie dzisiejsza carbonara smakują wyśmienicie.