Śpieszmy się jeść truskawki, sezon tak szybko się kończy... :P
W związku z tym, że sezon na te pyszne owoce, powoli acz nieubłaganie dobiega końca, wciąż szukam pomysłów, co by tu z nich przyrządzić. Do standardowego menu zawierającego koktajle, truskawki ze śmietaną czy z cukrem, ciast, deserków i tart postanowiłam zrobić coś nowego.
Dlatego też dzisiaj serwujemy pyszne zapiekane pierogi z truskawkami i twarożkiem podawane z truskawkowym sosem.
Piecuchami samymi w sobie jestem zachwycona - zarówno wersji na słodko, jak i na słono i mogę Wam obiecać, że pojawią się na blogu jeszcze wiele razy. :)
Ciasto do piecuchów jest chrupiące i niezbyt słodkie, natomiast twarożek ze śmietaną i cukrem waniliowym jak najbardziej, jeżeli jeszcze dodamy do tego drobno pokrojone truskawki, otrzymamy bardzo wykwintną wersję pierogów z truskawkami, która zaskoczy niejednego smakosza. To danie zupełnie inne niż pierogi "z wody", nie aż tak słodkie, za to bardziej wyraziste.
Składniki na ok. 24 pierożki:
1/2 kg. mąki pszennej lub 250 g. mąki pszennej zwykłej i 250 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
250 ml. mleka
1 jajko
2 łyżki stopionego i wystudzonego masła
2 łyżki cukru
25 g. świeżych drożdży
szczypta soli
Na farsz:
1 kostka twarogu
łyżka śmietany 12%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
duża garść truskawek :)
Na sos:
Duża garść truskawek
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
1 rozbełtane jajko
pokruszone migdały do posypania
Na początek przygotowujemy zaczyn: podgrzej mleka i dodaj do niego cukier, łyżeczkę mąki, sól i pokruszone drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Następnie do dużej miski wsyp resztę mąki, wbij jajko, dodaj roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn.
Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się lepić.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj farsz i sos.
W miseczce połączyć widelcem twarożek ze śmietaną i cukrami. Dodać dokładnie umyte i obrane drobno pokrojone truskawki i wymieszać.
Sos przygotowujemy blendując truskawki z cukrem pudrem. W zależności od "słodkości" truskawek, ilość cukru pudru można zmniejszać lub zwiększać.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy na wysypanym mąką blacie i wycinamy z niego okręgi (ja użyłam pucharku do deserów, ponieważ szklanka wg. mnie jest za mała). Piecuchy powinny być dość duże (średnica ok. 10-13 cm), żeby pomieścić jak najwięcej farszu :) Na środek okręgu nałóż dużą łyżkę farszu i dokładnie zlep brzegi pieroga. Brzegi można jeszcze malowniczo odcisnąć widelcem :)
Sylikonowym pędzelkiem posmaruj każdego pieroga rozbełtanym jajkiem i posyp delikatnie rozdrobnionymi migdałami lub cukrem.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min. aż pierożki się ślicznie zrumienią.
Podawać na ciepło z sosem truskawkowym.
Smacznego!
Sountrack :)
http://www.youtube.com/watch?v=uF3pborhSbw
http://www.youtube.com/watch?v=uF3pborhSbw