poniedziałek, 30 września 2013

Kukurydziana zupa krem z ostrą papryczką, imbirem i mleczkiem kokosowym


Dzisiaj gwiazdą wieczoru jest zupa krem z kukurydzy podpatrzona w tvn-owskim programie Ugotowani (z małymi modyfikacjami). Ciekawe połączenie smaków słodkiej kukurydzy i mleczka kokosowego z ostrą papryczką i imbirem bardzo przypadło nam do gustu. Kukurydza sprawia, że jest bardzo sycąca, imbir cudownie rozgrzewa, papryczka dodaje pikanterii, a kurkuma piękny kolor - all inclusive :) Dodatkowo, jak to zupy kremy mają w zwyczaju - "raz-ciach" i gotowa :) W sam raz na szybki obiad po ciężkim dniu w pracy. :)

Składniki:
2 puszki kukurydzy
4 łyżki masła
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 ząbki czosnki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 ostrej papryczki/chili (jeżeli lubicie ostre potrawy można dać całą :)
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
sól

Dodatkowo do podania
śmietana
słodka lub ostra papryka w proszku
i opcjonalnie - do zagryzienia :) - ugotowane i pokrojone w plastry kolby kukurydzy 

Przygotowanie
Papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy z niej pestki i kroimy drobniutko. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy wszystkie ww. składniki (papryczkę, imbir, czosnek). Podsmażamy, delikatnie mieszając, aż składniki zaczną się delikatnie rumienić. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do garnuszka. Całość jeszcze przez ok. dwie minuty smażymy, ciągle mieszając.
Dodajemy bulion warzywny. Doprawiamy kurkumą i słodką papryką w proszku. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 min.
Następnie dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min., aż kukurydza będzie miękka. 
Zdejmujemy zupę z gazu i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą do smaku.
Podajemy z kleksem śmietanki i posypaną odrobiną papryki w proszku.

Smacznego! :)

* Zupę można przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się łusek z kukurydzy. Ja tego nie robię, ale to oczywiście kwesta smaku :)



8 komentarzy:

  1. Ależ cudownie słoneczna! Koniecznie muszę taką zrobić, może przegoni te potworne chmury...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      W Poznaniu dzisiaj piękne słońce więc jest na to spora szansa :)
      Ściskam cieplutko :*

      Usuń
  2. Jakie piękne kolorowe zdjęcia:)A zupka smaczna,lubię taki styl:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale miło się na nią patrzy, od tej słonecznej żółci, aż mi ślinianki zaczynają same pracować :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne naczynka, czy mogłabym poprosić o informacje gdzie można takie nabyć albo choć jaka to firma na mk_1@o2.pl?
    Będę ogromnie wdzięczna :)
    - Emilia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynka kupiłam jakiś rok temu w Duce. Niedawno widziałam, że jeszcze były i to chyba na przecenie. :)

      Usuń
  5. Mleczko kokosowe można czymś zastąpić? Śmietanką jakąś? Zastanawiam się, w jaki sposób wpływa na smak zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleczko daje specyficzny kokosowy posmak i świetnie pasuje do kukurydzy więc szkoda z niego rezygnować. Jeśli jednak jeśli bardzo nie chcesz go dodawać, możesz na końcu dodać do zupy śmietanę albo jogurt naturalny :)

      Usuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*