Crostata czy już samo to włoskie słowo nie brzmi smacznie? :)
Piękna, z wyglądu trochę jakby niedbała i niedokładna prosta tarta na cienkim kruchym cieście, z powidłami śliwkowymi i masą owoców z nutką cynamonu i goździków... Kwintesencja jesieni w najlepszym wydaniu.
Składniki na ciasto:
50 g kaszy manny
150 g mąki
100 g masła
4 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
2 łyżki powideł śliwkowych
500 g śliwek węgierek
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 utłuczone w moździerzu goździki
2 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie
Przesianą mąkę mieszamy z kaszą manną, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy za pomocą noża aż powstaną grudki. Następnie dodajemy 4 łyżki lodowatej wody i szybko zagniatamy. Tak przygotowane ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i na blacie wysypanym mąką rozwałkowujemy do kształtu prostokąta. Zaginamy rogi i ponownie wałkujemy, tworząc mniejszy prostokąt. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Ciasto ponownie owijamy filią spożywczą i wkładamy do lodówki na kolejne 20 min.
Po tym czasie formujemy z ciasta kulę, którą umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy cienko (tym razem do kształtu koła). Jeden arkusz papieru delikatnie odczepiamy (możemy go użyć do wyłożenia dna blaszki czy formy do tarty).
Drugi arkusz z przyczepionym do niego rozwałkowanym ciastem obracamy nad wyłożoną papierem do pieczenia blachę/formą do tatry (papierem do góry, ciastem w dół) i przekładamy ciasto na blachę/formę, usuwamy papier i wkładamy do lodówki na jeszcze kilka minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy jeszcze na plasterki. Tak przygotowane owoce zasypujemy 3 łyżkami cukru, cynamonem i goździkami i mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Powidła rozsmarowujemy na cieście pozostawiając wolne 3-4 cm. ciasta od krawędzi. Śliwki rozkładamy na powidłach i posypujemy płatkami migdałów. Brzegi ciasta zaginamy nad nadzieniem. Ciasto i śliwki posypujemy pozostałym cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C i w tej temperaturze pieczemy tartę przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 min. aż ciasto się zezłoci.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Buon appetito! :)
A do mnie te rustykalne kształty w 100% przemawiają. ;)
OdpowiedzUsuńooo... chce takie coś! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, wręcz powala :)
Dziękować! :)
Usuńwygląda bardzo rustykalnie :]
OdpowiedzUsuńurok tkwi w tym kształcie właśnie :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne ;)
Uwielbiam śliwki pod każdą postacią, więc bez próbowania mogę powiedzieć, że jestem już fanką tej tarty! :) Do tego cynamon, goździki i migdały... i już się rozpływam z zachwytu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pysznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńFantastic blog! Do you have any hints for aspiring writers?
OdpowiedzUsuńI'm planning to start my own blog soon but I'm a little lost on everything.
Would you advise starting with a free platform like Wordpress or
go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely confused ..
Any suggestions? Cheers!
my web site; eskorten inside of Warlaby; http://www.escortcompanions.info/category/escorts-in-sutton,