Mam niesamowity sentyment do pierogów pod każdą postacią. Najlepsze były i zawsze będą te roboty babci (a jakże!) ruskie z cebulką w liczbie 200 szt. (bo jak robić to jak dla pułku wojska przecież ;) Jako, iż tym babcinym i tak nie dorównam, moją domeną są pierogi w troszkę innej wersji - z pieca :)
Dzisiaj piecuchów odsłona trzecia - po absolutnie nieziemskich pierogach z kurczakiem i słodkich pierożkach z truskawkami czas na wytrawne i delikatne piecuchy z aromatycznym serem Castello z niebieską pleśnią i słodkimi gruszkami.
To świetne połączenie - piecuchy same w sobie są niesamowite chyba z każdym nadzieniem, zaś duet serów pleśniowych z gruszkami zdecydowanie należy do "top ten" jesiennej kulinarnej listy przebojów.
Pierożki są chrupiące, a nadzienie delikatne i wyraziste zarazem. To danie bezpretensjonalne, które na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom serów pleśniowych.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
200 g sera Castello z niebieską pleśnią
1-2 gruszki
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
płatki migdałowe
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Gruszki obieramy. Zarówno owoce jak i ser kroimy w średniej wielkości kostkę.
Gruszki obieramy. Zarówno owoce jak i ser kroimy w średniej wielkości kostkę.
Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Na środek nakładamy parę kosteczek sera i gruszki i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem lub zawinąć falbankę.
Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.
Podawać na gorąco najlepiej z konfiturą żurawinową lub malinową.
Smacznego!
Uwielbiam piecuchy! Te wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuń