Zrobiło się przyjemnie ciepło więc dzisiaj coś dla lodożerców :) Najprostsze i najlepsze domowe lody jakie robiłam. :) Są przepyszne, nie dodaje się do nich jajek, mają świetną konsystencję i genialnie komponują się z bananami. :)
Jeśli tak jak ja jesteście fanami wszystkiego co karmelowe, toffii, kajmakowe, z dulche de leche i tym podobnych, uzależnicie się od nich! KarmeLOVE <3
Polecam! :)Jeśli tak jak ja jesteście fanami wszystkiego co karmelowe, toffii, kajmakowe, z dulche de leche i tym podobnych, uzależnicie się od nich! KarmeLOVE <3
W sobotę blog obchodzi 1 urodziny :) Z tej okazji zapraszam na piękny tęczowy tort i konkurs. Post pojawi się w weekend lub zaraz po :)
Zapraszam do polubienia Ooomnomnomnowego fanpage'u na facebooku oraz strony na instagramie, gdzie również zamieszczę szczegóły całej akcji!
Składniki
- 400 g masy kajmakowej
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki kremówki
Przygotowanie
Mleko i masę kajmakową umieszczamy w garnuszku. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż kajmak się rozpuści i składniki się połączą. Pamiętamy, żeby masa się nie zagotowała!
Studzimy i wstawiamy mieszankę do lodówki na parę godzin żeby mocno się schłodziła.
Następnie do zimnej masy dodajemy kremówkę. Mieszamy. Wlewamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji producenta.
Można je przygotować również bez maszyny do lodów. Masę krótko miksujemy i wstawiamy do zamrażalnika. Co mniej więcej godzinę wyjmujemy lody i miksujemy i tak ok. 3-4 razy aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Genialnie smakują z bananami lub sosem karmelowym. :)
Smacznego!
*jeżeli lubicie solony kajmak/karmel możecie podczas podgrzewania mleka dodać do niego szczyptę soli, która w ciekawy sposób wzbogaci smak lodów
Jakie to musi być dobre!!!! :)
OdpowiedzUsuńjuz mi się podoba :>
OdpowiedzUsuńChcę jeeee!!!<3
OdpowiedzUsuń