I znowu kajmak! :D Mam nadzieje, że jeszcze Wam się nie znudziło, bo mi nic, a nic! :) Uwielbiam! Dzisiejsza babka należy do tych "konkretnych" bab, co nie znaczy, że jest ciężka. Wręcz przeciwnie jest puszysta, ma piękny karmelowy kolor i wyraźnie kajmakowy smak, a dodatek gęstej kajmakowej polewy idealnie dopełnia całości. Pyszotka! :)
Jeżeli stwierdzicie, że babka jest zbyt mało wilgotna (ja tak nie uważam, ale kto wie) proponuje zrobić np. delikatnie kawowy lub waniliowym ponczem. :)
Składniki na babkę (forma z kominem 22-23 cm)
- 300 g masy kajmakowej
- 100 g masła
- 5 jajek (oddzielić osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 190 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na polewę kajmakową
- 100 g masy kajmakowej
- 2 duże łyżki kremówki lub mleka
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie
W rondelku umieszczamy masę kajmakową i masło. Podgrzewając na małym ogniu, mieszamy aby oba składniki się połączyły.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych białek wbijamy po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Do ubitej masy jajecznej dodajemy sok z cytryny, masę kajmakową, cukier waniliowy i przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenie. Mieszamy delikatnie za pomocą łopatki do uzyskania jednolitej masy
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 45-50 min. (czas pieczenia zależy od piekarnika, może to być 45 min, ale może być nawet 60, dlatego warto sprawdzać patyczkiem, czy babka jest dostatecznie wypieczona).
Po upieczeniu zostawić babkę na parę minut w formie żeby przestygła i dopiero wtedy wyjąć z formy.
Przygotowanie sosu kajmakowego
Masę kajmakową podgrzewamy z paroma łyżkami mleka/kremówki (cały czas mieszając żeby masa się nie przypaliła). Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy polewę z ognia.
Babkę oblewamy polewą kajmakową i obsypujemy płatkami migdałów.
Muszę koniecznie spróbować :) a tak nie na temat babki - piękna patera :)
OdpowiedzUsuńApetyczna babka, piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńZ tym sosem wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńOj ta polewa kajmakowa mnie kusi...;)
OdpowiedzUsuńojej, kajmak, uwielbiam! ja co roku robię mazurka z kajmakiem :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Ile cukru? Bo w składnikach jest tylko informacja o cukrze waniliowym...
OdpowiedzUsuń3 łyżki - już dopisuje :)
Usuń