Puszysta i delikatna babka jogurtowa z borówkami lub jagodami polana lukrem z cukru pudru trzcinowego i udekorowana owocami to idealny świąteczny wypiek. Ciężko opisać jak jest pyszna :) Myślę, że wyrażenie "błogość" najlepiej opisuje stan po jej zjedzeniu :) Polecam wszystkim którzy nie lubią babek suchych i bez wyrazu. Ta jest lekko wilgotna ,owoce nadają jej wiosennej świeżości., a jogurtowe ciasto jest genialne i idealnie słodkie. Szczerze polecam też trzcinowy cukier puder, który nie tylko nadaje lukrowi piękny kolor, ale ma szczególny subtelniejszy od zwykłego cukru smak.
Bardzo bardzo polecam Wam tę babkę nie tylko na Wielkanoc! :)
U mnie znajdzie się na liście The best of. ;)
Składniki (forma o średnicy ok 23 cm)
- 1/2 kostki masła lub margaryny (125 g) miękkiego w temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g jagód lub borówek + trochę do dekoracji (świeżych lub mrożonych, odcedzonych z wody)
Lukier
- ok 10 łyżek cukru pudru trzcinowego
- 1-2 łyżki gorącej wody
- opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu masło ucieramy z cukrem, Następnie wciąż miksując dodajemy po jednym jajku, Miksujemy na gładką puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy jogurt. Miksujemy.
Następnie do ciasta wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy całość. Ważne żeby nie pognieść owoców, które mogą niepotrzebnie rozrzedzić ciasto.
Formę do babki o średnicy ok 23 cm. dokładnie wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i wyrównujemy.
Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od piekarnika - można piec ją i godzinę. Musi być rumiana z zewnątrz, a wewnątrz trzeba sprawdzać patyczkiem, czy jest już dostatecznie wypieczona.
Po upieczeniu zostawiamy babkę w formie do przestudzenia. Kiedy będzie jeszcze lekko ciepła, pod formę podstawiamy talerz, szybko odwracamy formę i wyjmujemy piękną babkę :)
Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i opcjonalnie sokiem z cytryny na gładką masę. Lukier powinien być dość gęsty - w miarę potrzeby dodajemy więcej wody lub cukru pudru.
Smacznego! :)
cudownie się prezentuje :) no i ten lukier, skoro tak zachwalasz to muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! :)
Usuńcudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie :) Wyjątkowo apetyczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBabka wyglada i napewno wspaniale smakuje ;) dzis wlasnie poraz pierwszy zrobie babke ;) wlasnie wg Pani Przepisu, jednak nie posiadam formy do babki czy moze byc upieczona w okraglej formie srednica pk 24 cm?
OdpowiedzUsuńTak :) tylko z uwagi na to że ciasto będzie niższe, pewnie upiecze się szybciej. Warto więc pilnować czasu i wypieczenia babki :)
UsuńUpiekłam dzisiaj tę babeczke co prawda bez owoców i lukier ze zwykłego cukru pudru zrobiłam, ale i tak wyszła rewelacyjna:) i już z niej mały kawałeczek został.Super przepis polecam.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia i "pyszny" przepis, piekę już kolejny raz (niestety z dwóch porcji na raz , bo mam dwóch synów 18 lat i jedna babka nawet nie zdąży ostygnąć :)
OdpowiedzUsuń