Mazurek kajmakowy jest zdecydowanie moim ulubionym! Powszechnie wiadomo, że kocham kajmak miłością bezgraniczną, a tu jeszcze idealnie kruche ciasto (mówię Wam -najlepsze jakie zrobiłam!) i cudowne orzechy w miodzie. <3 Pycha! :)
Mazurek kajmakowy to obok Snikersa przepis o tu - klik! najlepsze z krówkowych połączeń :)
Składniki na idealny kruchy spód (na jeden duży lub dwa mniejsze mazurki, u mnie dwie formy 35x11 cm):
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 żółtko ugotowane
- 1 żółtko surowe
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
Orzechy w miodzie
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
Na wierzch:
- 1 puszka masy kajmakowej
- do dekoracji: płatki migdałów
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. W jednym naczyniu lub na stolnicy umieszczamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy, masło oraz ugotowane rozkruszone w palcach żółtko. Siekamy nożem. Dodajemy surowe żółtko oraz śmietaną i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto wałkujemy cienko pomiędzy
dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i wylapiamy nim dno oraz brzegi, Możemy też z rozwałkowanego ciasta wyciąć dowolny kształt mazurka (może to być jajko, prostokąt, kwadrat) zostawiając trochę ciasta na rant. Rant robimy wałkując kawałki ciasta w dłoniach i wyklejając nimi brzeg mazurka.
Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i wylapiamy nim dno oraz brzegi, Możemy też z rozwałkowanego ciasta wyciąć dowolny kształt mazurka (może to być jajko, prostokąt, kwadrat) zostawiając trochę ciasta na rant. Rant robimy wałkując kawałki ciasta w dłoniach i wyklejając nimi brzeg mazurka.
Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min.
Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie orzechów w miodzie Na głębszej patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane orzechy włoskie (ważne żeby posiekać je dość drobno - mazurek łatwiej się kroi, ale też bez przesady) i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok 3 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Przygotowanie orzechów w miodzie Na głębszej patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane orzechy włoskie (ważne żeby posiekać je dość drobno - mazurek łatwiej się kroi, ale też bez przesady) i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok 3 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Wierzch mazurka pokrywamy masą kajmakową i ozdabiamy migdałami i orzechami w miodzie.
Smacznego! :)
Pysznie się prezentuje. Ten miód się skusił :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
UsuńCzy mogę prosić o wymiary blaszki ?:)
OdpowiedzUsuńZ podanych składników zrobiłam dwie 35x11cm :)
UsuńŚwietna jest ta blaszka. Można wiedzieć gdzie ją dostałaś? Mazurek fantastyczny! :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;) W sklepie internetowym AleDobre.pl
UsuńTe orzechy w miodzie kuszą, oj kuszą :) Lubię mazurki kajmakowe :)
OdpowiedzUsuńWszystko, co kajmakowe przemawia do mnie w 100%: )) Piękny mazurek!
OdpowiedzUsuńFajna ta foremka i super mazurek!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPiękny !!!
Moc serdeczności:))