poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wielkanocny mazurek kajmakowy z orzechami w miodzie



Mazurek kajmakowy jest zdecydowanie moim ulubionym! Powszechnie wiadomo, że kocham kajmak miłością bezgraniczną, a tu jeszcze idealnie kruche ciasto (mówię Wam -najlepsze jakie zrobiłam!) i cudowne orzechy w miodzie. <3 Pycha! :)
Mazurek kajmakowy to obok Snikersa przepis o tu - klik! najlepsze z krówkowych połączeń :)


Składniki na idealny kruchy spód (na jeden duży lub dwa mniejsze mazurki, u mnie dwie formy 35x11 cm):

- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 żółtko ugotowane
- 1 żółtko surowe
- 1 łyżka kwaśniej śmietany

Orzechy w miodzie
- 200 g posiekanych orzechów włoskich 
- 100 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu

Na wierzch:
- 1 puszka masy kajmakowej
- do dekoracji: płatki migdałów


Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. W jednym naczyniu lub na stolnicy umieszczamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy, masło oraz ugotowane rozkruszone w palcach żółtko. Siekamy nożem. Dodajemy surowe żółtko oraz śmietaną i szybko zagniatamy. 
Ciasto owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko pomiędzy
dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i wylapiamy nim dno oraz brzegi, Możemy też z rozwałkowanego ciasta wyciąć dowolny kształt mazurka (może to być jajko, prostokąt, kwadrat) zostawiając trochę ciasta na rant. Rant robimy wałkując kawałki ciasta w dłoniach i wyklejając nimi brzeg mazurka.
Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min. 
Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie orzechów w miodzie Na głębszej patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane orzechy włoskie (ważne żeby posiekać je dość drobno - mazurek łatwiej się kroi, ale też bez przesady) i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok 3 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Wierzch mazurka pokrywamy masą kajmakową i ozdabiamy migdałami i orzechami w miodzie.

Smacznego! :)




10 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje. Ten miód się skusił :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę prosić o wymiary blaszki ?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna jest ta blaszka. Można wiedzieć gdzie ją dostałaś? Mazurek fantastyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te orzechy w miodzie kuszą, oj kuszą :) Lubię mazurki kajmakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko, co kajmakowe przemawia do mnie w 100%: )) Piękny mazurek!

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*