niedziela, 25 sierpnia 2013

Borówkowy Eton Mess


Dzisiaj kolejny deser, który nie wygląda, a smakuje :)
Eton Mess - słodki bałagan z Eton gościł już na blogu w klasycznej truskawkowej wersji przepis o tu - klik :) Jest idealny i polecam go z całego serca! Jednak truskawek już prawie nie ma, a borówki są :) Dlatego kiedy nie ma czasu, a ma się ochotę na delikatny, puszysty, szybki i prosty owocowy deser, Borówkowy Eton Mess sprawdzi się genialnie.

Na 3-4 porcje potrzebujecie:
około :)
3 garści borówek
200 ml. śmietanki kremówki
1-1,5 szklanki pokruszonych bez
1 łyżkę cukru (najlepiej drobnego)

Owoce myjemy i zasypujemy 1 łyżką cukru. Parę borówek możemy przekroić na pół, żeby puściły sok. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Bezy kruszymy. Ubijamy kremówkę. 

Teraz mamy dwie opcje: albo układamy deser warstwowo albo mieszamy wszystko tworząc tytułowy "bałagan" :) Ja wolę tę drugą wersję, czyli do ubitej śmietany wrzucamy pokruszone bezy i owoce, wszystko mieszamy i nakładamy do pucharków. Wierzch deseru posypujemy jeszcze garstką owoców i voila! :) Jest pysznie i już. :)

Dla lepszego efektu wizualnego można deser ułożyć warstwowo: owoce, bezy, kremówka, owoce, bezy, kremówka, owoce. 

Niezależnie od sposobu podania, deser smakuje niesamowicie. :)

Smacznego!

P.S. Zamiast borówek można użyć jeszcze jagód - również będzie przepysznie. :)

3 komentarze:

  1. mniam, już sobie wyobrażam jak smakuje, aaaa *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką boróweczkę to ja mogę zjeść! mniam mniam Osobiście uważam że pieczenie borówki amerykańskiej to zbrodnia! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, musiało być pyszne :)

    Zapraszam do akcji ORyal baby :)
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*