Prawidłowa i skuteczna dieta bogata w zdrowe i wartościowe produkty wcale nie musi być pełna wyrzeczeń. Warto pokombinować i sięgać po zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki "zakazanych" dań i produktów. Wśród takich grzeszków, na które mimo diety (a może właśnie z jej powodu :) miałam ostatnio ogromną ochotę były właśnie gofry. Uwielbiam je w każdej postaci: serduszka, prostokąty, z bitą śmietaną, owocami, karmelem, czekoladą... Rozmarzyłam się... :) Niestety w związku z postawionym sobie celem zrzucenia zbędnych kilogramów, bitą śmietanę muszę sobie podarować, ale z samych gofrów rezygnować nie zamierzam! Jednak, żeby były one bardziej fit użyłam nie tylko mąki pszennej, ale i pełnoziarnistej, nie cukru a stevii, zdodałam mniej oleju.. Efekt jest świetny - gofry są chrupiące, umiarkowanie słodkie i stanowią idealną bazę pod owoce i inne dodatki. Wcale nie są to niekaloryczne gofru - to by był oksymoron, ale jest to ich odrobinę przystępniejsza wersja :)
Gofry są prościutkie i robi się bardzo szybko. To świetna opcja na smakowite śniadanie i nawet podczas odchudzania na takiego "kwiatuszka" możemy sobie pozwolić. Polecam! :)
Jeżeli nie musicie liczyć kalorii i nie lubicie słodzikó, możecie zamienić stevię na cukier puder. To tyle jeżeli chodzi o zmiany. Reszty zmieniać w żadnym wypadku nie trzeba ;)
Jeżeli nie musicie liczyć kalorii i nie lubicie słodzikó, możecie zamienić stevię na cukier puder. To tyle jeżeli chodzi o zmiany. Reszty zmieniać w żadnym wypadku nie trzeba ;)
Przepis uaktualniony o wasze uwagi dotyczące przywierania - u mnie to zadziałało jednak jak się okazało sama mąka pełnoziarnista nie zawsze się sprawdza :)
Składniki na ok 7-8 "kwiatków" (jak na fotografii)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka 1,5 %
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 duże łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżki słodzika (możecie dodać troszkę więcej lub mniej albo też zupełnie pominąć - w zależności od preferencji, ja użyłam stevii, można też użyć innego lub np. fruktozy, a osoby nieliczące kalorii cukru pudru)
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)- dodatki: świeże owoce, dżem, jogurt, bita śmietana, cukier puder, krem czekoladowy (część tej listy osobom na diecie jednak nie polecam :)
mocno nagrzana gofrownica (moja ma 1400W) :)
Przygotowanie
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą żółtka, mąkę, mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i słodzik. Do zmiksowanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość (tak żeby pozostała puszysta). Ciasto porcjami wylewamy na nagrzaną (i ewentualnie delikatnie posmarowaną olejem) gofrownicę i pieczemy aż będą rumiane i chrupkie. Studzimy na kratce.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! ;)
* gofrownica powinna być naprawdę dobrze rozgrzana
** gofry studzimy na kratce i nie układamy ich jeden na drugim - inaczej zmiękną i "sflaczeją" :P
*** ja nie smaruje gofrownicy tłuszczem i gofry mi nie przywierają, ale może to zależeć od posiadanego przez nas sprzętu. Jeśli gofry uparcie będą Wam przywierać, gofrownice posmarujcie delikatnie tłuszczem.
...i na koniec wersja z dodatkami zupełnie nie fit - z kremem czekoladowo-toffi i bananami <3
A Ty którą wersję zjadłaś? Bardziej czy mniej fit?😉
OdpowiedzUsuńbardziej :)
UsuńTa wersja fit gofrów jest super
UsuńGofry suuupeeeraśne! Nawet zapomniałam dodać oleju i nic, a nic nie przywarły do gofrownicy.
UsuńGofry suuupeeeraśne! Nawet zapomniałam dodać oleju i nic,a nic nie przywarły do gofrownicy.
UsuńMoże to będę moje pierwsze gofry! Wyglądają pysznie i jeszcze jest tu moja ulubiona mąka :>
OdpowiedzUsuńA jaką masz gofrownice i ile kosztowala (że nie przywiera)?
OdpowiedzUsuńKupiłam z dwa lata temu w Biedronce marki Clarus, ma 1400 W, jest podwójna i robi gofry w kształcie kwiatka - pojedyncze serduszka :) Niestety nie pamiętam ile kosztowała, ale raczej niedużo skoro się zdecydowałam :P
UsuńŚwietny przepis :) Idealny dla mojej diety jak zachce się czegoś słodszego :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej skorzystam z przepisu :D
Ile kalorii ma jeden kwiatek?
OdpowiedzUsuń1 kwiatek(bez dodatkow) okolo:
Usuńkcal 142
Bialko 7
Wegl. 29
Tluszcz 1.5
A waga jednego serduszka ?
UsuńJakiej mąki użyłaś? Pełnoziarnistej pszennej, orkiszowej...? :)
OdpowiedzUsuńnie pamiętam dokładnie, ale najczęściej używam pełnoziarnistej pszennej lub mieszanej (np. 3 zboża)
UsuńNajgorszy przepis jaki miałem. Gofry się kleją do gofrownicy jakby dosypał do ciasta kleju do tapet. Inne cista nie mają tego problemu.
OdpowiedzUsuńSzkoda. U mnie jak widać wyszły :) ale w związku z tym, że nie tylko Ty miałeś taki problem, przepis poprawiłam.
UsuńInne przepisy z samą mąką pełnoziarnistą? Jeśli masz taki proszę o namiary. Serio :) Ciasto gofrowe z mąką pełnoziarnistą i małą ilością oleju zawsze będzie bardziej problematyczne niż to z pszennej i połową szklanki oleju. Coś za coś niestety...
Gofrownica 1000wat
OdpowiedzUsuńSmak - mniam, konsystencja - FATALNA. Kleją się do gofrownicy strasznie, chociaż smak był dobry
OdpowiedzUsuńKurczę, ja mam chyba jakąś szczególną gofrownicę... i nie mówie tego z przekąsem, może faktycznie taka jest. Tak czy inaczej w związku z tym, że to kolejna taka opinia - poprawiłam przepis tak, żeby gofry nie tylko u mnie wychodziły nie tylko pyszne, ale i ładne :)
UsuńGofry z dodatkiem mąki pełnoziarnistej zawsze będą bardziej się kleić - coś za coś, ale nie są już tak problematyczne, jak we wcześniejszej wersji.
Pozdrawiam :)
Super gofry teraz robie tylko z tego przepisu
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić wodę gazowaną? Nikt w mojej rodzinie jej nie lubi,a nie lubię czegoś kupować dla 3/4 szklanki, a resztę wylewać:)
OdpowiedzUsuńzwykłą wodą, ale nie będą już takie same :/
Usuńja kupuje wodę gazowaną tylko do naleśników i gofrów :P
cudownie pyszne!
OdpowiedzUsuńzrobiłam ze zwykłą mąką pszenną i mąką graham,tylko dodałam ich nieco więcej, po ok. 1/4 szkl. każdej, bo ciasto wyszło dość rzadkie. i nie miałam wody gazowanej więc użyłam zwykłej. i gofry wyszły przepyszne. :) nawet mojej młodszej siostrze smakowały, a ona do wszystkiego co pełnoziarniste podchodzi jak pies do jeża. :D w dodatku wyszły chrupiące, mniam. :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! :) Jutro wypróbuję Twój przepis !
OdpowiedzUsuńMniam. Właśnie chce zmówić gofrownicę online. W każdym razie mniam to wszystko wyglada. Super zdjęcia, ładne filiżanki i talerze. 😊
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis i na pewno go także wypróbuje. Tym bardziej że nie wydaje się przesadnie skomplikowany. A im coś łatwiej zrobić tym lepiej. Sama stosuję różne przepisy i faktycznie są takie, jakie zawsze wychodzą. Od siebie dam jeszcze taki sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ - też prosty i sama także czasami go stosuję. Wszystko zależy od upodobań smakowych na dany dzień. Może ktoś lubi też gofry z czekoladą lub syropem klonowym ?
OdpowiedzUsuńEhh gofry się strasznie kleja do gofrownicy nie da rady. Trzeba było ciasto na patelnie i w formie naleśników. Zrobiłam identycznie jak napisane i tez mam taką gofrownice
OdpowiedzUsuńone jak już zresztą pisaliśmy są dość problematyczne - coś za coś (zdrowsze, smaczne ale kłopotliwe w przygotowaniu). pozdrawiam ;)
UsuńŚwietny przepis, gofry bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, już kolejny raz korzystam z tego przepisu...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Zrobiłam! Wyszły super i cała rodzina chwaliła :) ciasto nie przyklejało się, było pyszne... inne niż standardowe gofry, a nawet lepsze :) moja gofrownica robi gofry prostokątne czyli tradycyjne. Wyszło mi takich 10 ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te gofry z Twojego przepisu ! Są świetne!
OdpowiedzUsuń