wtorek, 30 września 2014

Tort orzechowo - karmelowy Engadin


Zapraszam Was dzisiaj kochani na typowy szwajcarski tort orzechowy pochodzący z położonej w południowej-wschodniej części Szwajcarii doliny Engadin. To proste połączenie kruchego ciasta z dużą ilością zatopionych w karmelu orzechów. Jest pyszny, bardzo "konkretny" i co tu ukrywać, dość kaloryczny (ale orzechy są bardzo zdrowe, prawda? :). 
Mimo niepozornego wyglądu, bardzo nam w domu zasmakował,a ze względu na dużą ilość orzechów i skondensowaną porcję energii (to dużo lepiej brzmi niż "bomba kaloryczna, czyż nie? :) w towarzystwie gorzkiej kawy z mlekiem ostatnio genialnie zastępuje moje śniadania.


Składniki

na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko

Na masę orzechową:
- 400 g orzechów włoskich posiekanych na średniej wielkości kawałki
- 200 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 3 łyżki miodu

Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 12 połówek orzechów do dekoracji

Przygotowanie
Z mąki, masła, cukru, soli i jajka szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 min. do lodówki.
W czasie kiedy chłodzi się ciasto przygotowujemy masę orzechową. Na patelni na małym ogniu karmelizujemy cukier (warto pamiętać, że im dłużej i w wyższej temperaturze karmelizujemy cukier tym staje się on bardziej gorzki, dlatego warto pilnować karmelu, podgrzewając cukier w miarę krótko i przy niższej temperaturze). Do karmelu dodajemy orzechy i mieszamy je w karmelu. Następnie dodajemy kremówkę i miód i gotujemy minutkę, ciągle mieszając. Masę odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. 2/3 ciasta wałkujemy na grubość ok 3 mm i wykładamy nim dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ja wykładam tylko spód). Wnętrze ciasta wypełniamy masą karmelowo-orzechową. Resztę ciasta wałkujemy i przykrywamy wierzch ciasta, sklejając wierzchnią warstwę z brzegami. Można odłożyć odrobinę ciasta i wykonać z niej dekoracje ciasta (u mnie są to mało widoczne kwiatki :) Smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym żółtkiem.
Pieczemy przez ok. 45-50 min. w temperaturze 170°C.

Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.

Smacznego! :)

Żródło przepisu












Szwajcarskie inspiracje

5 komentarzy:

  1. pyyyyyysznie wygląda!! Nic dodać nic ująć tylko wziąć się za pieczenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, na kruchym spodzie jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować obłędnie! Zapraszam do mnie :) http://takealittlebiteoffood.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest niepozorny wygląd?! :)) wygląda przesmacznie! już zapisałam do zrobienia, bo akurat czego jak czego, ale włoskich nie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, takie śniadanie to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*