sobota, 15 marca 2014

Stir-fry z makaronem kurczakiem porem i ananasem - fusion na szybko :)


Zaczyna się piękna wiosna. Słoneczko świeci, temperatura rośnie, ptaszki śpiewają a ja zakatarzona... Dopadło mnie jakieś wredne męczące choróbsko, przez co nie mam na nic siły. Najchętniej cały dzień leżałabym pod kocem z kubkiem gorącej herbaty, jednym okiem czytając dobrą książkę (aktualnie "Taniec ze smokami"), a drugim oglądając zaległe seriale (Downton Abbey?)  :) Całe szczęście nadszedł weekend i większość tych moich "leniuchowych" planów mogę spokojnie zrealizować. Ale co z obiadem? Sam się niestety nie zrobi... :P 
Gdy sił (i czasu) mało warto sięgnąć po stir-fry. To popularny typowy dla azjatyckiej kuchni sposób przyrządzania potraw. Danie smaży się szybko na niewielkiej ilości tłuszczu. Pozwala to zachować zarówno smak jak i wartości odżywcze użytych produktów. Zachęcam do kreatywnego wykorzystania składników, które akurat mamy w spiżarni i lodówce: kurczak, wołowina, makaron, noodle, ryż, kasza, por, marchew, kiełki, papryka, ananas - ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia :)
U mnie padło na makaron, kurczaka, pora, marchew i ananasa, dzięki czemu na obiad zaserwowałam lekko słodkie delikatne wiosenne danie. Polsko-azjatycka mieszanka składników przygotowana w typowo azjatycki sposób - kwintesencja kuchni fusion w 15 min, :)  


Składniki:
- pół opakowania makaronu typu nitki ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 1-2 piersi z kurczaka
- 1 duża marchew
- 1 por (bez części liściastej)
- pół puszki ananasa
- sok z połowy puszki ananasa
- sos sojowy
- pieprz
- łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej lub soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy



Przygotowanie
Kurczaka kroimy w średnie paski. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i trawą cytrynową. Marchew obieramy. Kroimy marchew i pora w cienkie talarki. Ananasa kroimy w kostkę. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na dużym ogniu w woku lub dużej patelni. Wrzucamy kurczaka i wciąż mieszając podsmażamy 4-5 min. Kiedy kurczak już się lekko zrumieni dodajemy marchew, pora i ananasa. Smażymy parę minut cały czas mieszając. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowany makaron i sok z ananasa. Podsmażamy jeszcze parę minut. Doprawiamy sosem sojowym i serwujemy :)
Rach ciach i gotowe :)

Smacznego! :)








Fusion  w kolorach #omnomnom

2 komentarze:

  1. Ojej ! Wygląda bardzo kusząco :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak odcedzony, niedogotowany rosół... w smaku, kwestia gustu. ale wygląd...

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*