Dzisiejszy wypiek jest dziełem mojej mamy :) To przepyszne, leciutkie i niesamowicie proste w wykonaniu kruche ciasto z owocami <3
Z tego przepisu korzysta moja babcia, robiąc genialne ciasto z jabłkami, mama jak widać na załączonych fotografiach dodała truskawki, a ja w najbliższym czasie użyje do niego agrestu i czereśni.
To świetne ciasto "na wszelkie wypadek" czy "od hoc" :)
Wszystkie składniki w zasadzie mamy w domu, a przygotowanie jest nieskomplikowane i nie zajmuje dużo czasu.
Najważniejsze jednak jest to, że jeszcze nigdy nie spotkałam osobnika, któremu powyższy wypiek by nie smakował.
Przedstawiamy więc przepis na ciasto idealne! :)
Składniki na blaszkę 25cm. x 38 cm.:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny w temperaturze pokojowej
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700 g. - 1 kg truskawek umytych, obranych i obsypanych cukrem
Wszystkie składniki (poza owocami:) wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto (ciasto będzie lepkie).
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Większą częścią ciasta wyłożyć posmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę. Ciasto jest dość lepkie więc najlepiej odrywać od niego mniejsze kawałki i po troszeczku wylepić nim blachę.
Na cieście równo rozłożyć obtoczone w cukrze owoce. Następnie z pozostałego ciasta odrywać małe kawałki, rozgnieść je w dłoniach na małe placuszki i rozłożyć na owocach.
Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 50-60 min. (do uzyskania pięknego ciemnozłotego koloru :)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Soundtrack:
The Archies - Sugar, Sugar
:)
Super ciacho! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że coraz trudniej trafić na truskawki..
Ściskam cieplutko!
Dziękuję :)
UsuńJa sama byłam zdziwiona, że w niedziele na ryneczku stało z nimi aż tyle osób :) Może i nie są najsłodsze i najpiękniejsze, ale do ciasta nadają się świetnie :)
Ciach jest PRZEPYSZNE I BARDZO DELIKATNE ....POLECAM...:)))
OdpowiedzUsuńJa dałam mrożone! Wyszlo super:)
OdpowiedzUsuńWitam! Mam pytanie czy całe jajka czy tylko żółtka? Aga
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńW tym przepisie dodajemy całe jajka.
Natomiast w analogicznym przepisie na kruche ciasto ze śliwkami przy trochę innych proporcjach dodajemy same żółtka, a z białek przygotowujemy bezę.
Obie wersje są przepyszne :)
witam ciasto super lekkie i pięknie wyrosło
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!ja latami eksperymentowałam z ciastem półkruchym(bo z dodatkiem proszku do pieczenia) i teraz wszelkie z owocami specjały robię w/g takiego przepisu!5 żółtek(a białka wykorzystuję do babki z rodzynkami) 3/4 szklanki cukru,szczypta soli,cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,1 kostka Palmy(mięciutka),2 i 1/2 szklanki mąki tortowej ,ubijam żółtka na puch dodaję margarynę, i mąkę z proszkiem,zagniatam ciasto podsypując mąką,jest miękkie i czasmi lepkie,wykładam połowę na blaszkę ,wkładam owoce i robię łatki z pozostałego ciasta na wierzch,pieke w 180 st. około 50 minut!Pozdrawiam serdecznie!Blog wspaniały!
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo dziękuję i za opinię dotyczącą bloga i za przepis :)
UsuńNa pewno wypróbuje :)
Wszystko fajnie, ciasto ladnie pachnie, dobrze wyglada z wierzchu ale w srodku jest mokre I niedopieczone. Co zrobilam niepoprawnie?
UsuńMoże za dużo owoców (czasami kiedy owoce puszczą za dużo soku może tak się dziać) może było za krótko pieczone (kwestia piekarnika). Jak widać po komentarzach większości ciasto wychodzi, ale mi raz zrobiło się takie jak u Ciebie, tylko ja wtedy dodałam naprawdę za dużo owoców... ;P
UsuńCzy moje sie udalo, jeszcze nie wiem, bo dopiero wylaczylam piekarnik. Ciasto bylo rzeczywiscie lekko lepkie i sposob zaklejania truskawek tymi latkami byl troche dziwny. Pachnie bardzo ladnie wiec mam nadzieje ze bedzie smaczne.
OdpowiedzUsuńMoje jeszcze siedzi w piekarniku, ale pachnie bardzo ladnie. Troche nie wiedzialam co myslec gdy ciasto mi sie lekko lepilo w rekach a na koniec nakladanie latek na truskawki calkiem mnie wpedzilo w watpliwosci, ale trzeba byc otwartm na nowosci.....
OdpowiedzUsuńwitam mam pytanko czy zamiast margaryny można dodać masło? z góry dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńtak można - będzie delikatniejsze w smaku :)
Usuńdziękuję za odpowiedź :)
UsuńNa jakiej wielkosci blachę jest ten przepis? :)
OdpowiedzUsuńj.w. ok. 25x38 cm :)
UsuńDziękuję, nie zauważyłam :) Ciasto zrobiłam, jest boskie!
OdpowiedzUsuńCiasto REWELACJA.POLECAM:)
OdpowiedzUsuńpyyycha ciacho wyszło, jem kiedy truskawki jeszcze ciepłe ;d
OdpowiedzUsuńMoje już w piekarniku:-)
OdpowiedzUsuńNasze właśnie się piecze :) jest miękkie i lepi sie do dłoni podczas wyrabiania, ale teraz wyglada jak smaczny placek amerykański
OdpowiedzUsuńJa tez juz piekę. Jak wyjdzie będę szczęśliwa ;)
OdpowiedzUsuńNiezbyt wyrosło. Chyba za dużo truskawek. .. w smaku może być
OdpowiedzUsuńCiasto idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać mrożone owoce? I czy z tego przepisu na kruche ciasto wyjdą też ciasteczka? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń