sobota, 25 października 2014

Tosty francuskie z pomidorową salsą śniadaniową



W tygodniu moje śniadanie zazwyczaj składa się z płatków z mlekiem i szybkiej kawy... Strasznie nad tym ubolewam. Śniadanie wszak jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być pełnowartościowe, różnorodne i dawać mi energię na cały dzień. W rzeczywistości tak rano, jak i w ciągu dnia nie mam czasu o siebie zadbać i odpowiednio zjeść, a wieczorem... Wieczorem pochłaniam wszystko co znajdzie się na mojej drodze! :D Mam mocne postanowienie zmiany tego stanu rzeczy, ale póki co śniadania celebruję przede wszystkim w weekendy. 
Dzisiaj proponuje Wam pyszne francuskie tosty - w wersji wytrawnej, doprawione bazylią i papryką, podane z moją śniadaniową wersją pomidorowej salsy. Jest to raczej "wariacją na temat salsy", gdyż poza drobni pokrojonymi pomidorami, zawiera też żółty ser i gotowane na półtwardo jajko:) , ale, a może właśnie dlatego smakuje genialnie!
Mąż stwierdził, iż od dzisiaj to jego ulubione śniadanie :) Jak dla mnie lepszej rekomendacji nie trzeba :)



Składniki na salsę pomidorową:
- 2 pomidory
- ok 20-30 g żółtego sera pokrojonego w drobniutką kosteczkę
- 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo (u mnie gotowane 7 min. od włożenia jajek do wrzątku - najlepsze :) i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Składniki na tosty francuskie
- ok. 6 kromek chleba tostowego (można użyć też bułek lub zwykłego chleba, pieczywo może być już czerstwe)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- masło do smażenia

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy salsę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i usuwamy szypułki (można również usunąć nasiona z sokiem, ale ja je lubię i zostawiam :) Następnie pomidory kroimy w kosteczkę. Do średniej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, przepuszczony przez praskę/drobno posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory, jajka i ser.
Salsę mieszamy dopiero przed podaniem.

Przygotowujemy tosty francuskie. Warto wykorzystać lekko czerstwe pieczywo lub tosty wcześniej opiec w tosterze (będą bardziej chrupiące, chociaż niektórzy czyt. ja :) lubią miękkie rozpływające się w ustach francuskie tosty).
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem, bazylią, papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczywo maczamy z obu stron w masie jajecznej, lekko przyciskając. Tak przygotowane tosty podsmażamy na rozgrzanym maśle ok. pół minutki/minutkę z każdej strony aż pięknie się zrumienią. Przed kolejną partią tostów ręcznikiem papierowym usuwamy z patelni pozotałości "starego" masła i dodajemy nowe. Rozgrzewamy i smażymy kolejną porcję.
Odkładać na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na ciepłe tosty nakładamy salsę pomidorową i od razu podajemy.

Po takim śniadaniu, dzień musi być dobry :)
Smacznego!







2 komentarze:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*