środa, 10 lipca 2013

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym, pomidorami, czosnkiem i pietruszką


Po faszerowanych cukiniach przyszedł czas na bakłażany. Jadłam i przyrządzałam je po raz pierwszy i zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać. Słyszałam opinie, że są gąbczaste i gorzkie, a cukinii nie dorastają do pięt. Nie umniejszając walorów smakowych cukinii (uwielbiam ją przecież :), muszę stwierdzić, że bakłażan zaskoczył mnie zdecydowanie pozytywnie - jest wyborny, mięciutki, goryczy brak, a dzięki delikatnemu smakowi świetnie komponuje się z mięsnym farszem. 

Faszerowany bakłażan idealnie nadaje się na lekki obiad, przystawkę, czy też kolację i moim zdaniem całkiem nieźle się prezentuje :)
Farsz, który dzisiaj proponuje jest prosty i "oczywisty": mięsko mielone (jakie lubicie, ja użyłam mięsa z indyka). czosnek, cebula, pomidor i dużo duuuuuużo pietruszki. Pięknie pachnie i smakuje bardzo świeżo.



Składniki:
1 bakłażan
200 g. mięsa mielonego
1/2 średniej wielkości pomidora
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
50 g. sera mozzarella
sól, pieprz i zioła prowansalskie
olej rzepakowy rafinowany lub oliwa do smażenia

Najpierw przygotowujemy bakłażana. Przekrawamy warzywo wzdłuż na pół i łyżką lub nożem usuwamy część miąższu, pozostawiając ok 1/2 - 1 cm. od brzegów. Zarówno połówki bakłażana, jak i usunięty miąższ solimy i odstawiamy na ok. 20 min. Po tym czasie wypłukujemy bakłażana i miąższ z soli i odkładamy na durszlaku żeby pozbyć się nadmiaru wody. Dzięki tym "solnym" zabiegom nasz bakłażan utraci rzekomą gorycz :) Zabieg musi działać, ponieważ mój bakłażan nie był gorzki, ale czy jest konieczny nie wiem - inaczej przyrządzanego nie próbowałam (ale lepiej nie ryzykować prawda? :)

Następnie przygotowujemy farsz. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (ziół dodajemy tak "od serca") Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy rafinowany/oliwę i dodajemy do niej mięso. Podsmażamy chwilkę. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę połowę pomidora i połowę pokrojonego w kostkę miąższu bakłażana. Pomidor puści sok, w którym przez parę minut dusimy nasze mięso, aż większość soku odparuje. Do farszu dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy już cebula się zeszkli, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (im więcej tym lepiej) i króciutko podsmażany. Farsz w razie potrzeby można jeszcze doprawić solą, pieprzem i ziołami.



Dno naczynia żaroodpornego delikatnie smarujemy masłem i przekładamy do niego połówki bakłażana. Warzywo można delikatnie posolić lub przesmarować szczyptą przyprawy do potraw (tak samo postępuje z cukinią, żaby uniknąć "miałkiego" smaku warzywa). Bakłażana wypełniamy farszem i zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 30-35 min. aż bakłażan zmięknie. Po tym czasie wyciągamy na chwilkę naczynie z piekarnika i na farszu układamy plasterki mozzarelli. Wkładamy danie do piekarnika na jeszcze jakieś 5 min. aż mozzarella się pięknie stopi.

Podajemy najlepiej na ciepło posypane pietruszką.

Ja dodałam również kiełki rzodkiewki - zdrowych dodatków nigdy za wiele! :)

Smacznego! :)




Soundtrack: Michael Franks - Eggplant :):):)




13 komentarzy:

  1. Zgadzam się całkowicie, że bakłażan faszerowany jest wyśmienity, też go robię w takiej wersji.
    I jeszcze jedno, bardzo podoba mi się twoje zdjęcie ze składnikami potrawy:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Jestem wzrokowcem i wydaje mi się, że w ten sposób łatwiej jest zapamiętać niezbędne składniki, kiedy napisana pośpiesznie lista zaginęła gdzieś w odmętach torby :P
      Ponadto wygodniej się gotuje mając wcześniej wszystko na stole :)
      Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  2. Na sam widok pociekla mi slinka! Mam ostatnio faze na baklazana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Porywam na obiadek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda :) Aż robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) Zapraszam do Poznania - podzielę się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Iwonko, bakłażan świetny :) Spróbuj proszę do mięska, zamiast pietruszki i ziół prowansalskich dodać świeżo siekany drobniutko (niestarty) imbir, kolendrę i tymianek :) Jest też pycha :) Polecam :)
    Bartosz B :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to zabieram się za bakłażana Twoją metodą :) przekonałaś mnie, żeby spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam, zjadłam i jest PYSZNY! mój mąż najpierw niechętnie a teraz wcina aż mu sie uszy trzęsą i mówi, że dobre :D

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że danie smakuje :)
      Ja uwielbiam tak podanego bakłażana :)
      Pozdrawiam serdecznie Panią i męża i polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  8. Przepis ok, ale Baklazana lepiej wczesniej 20minut podpiec w piekarniku, w czasie gdy przygotowujemy miesko. W ten sposob obiad jest 20min wczesniej. Do zapiekania uzyc mozarelli do pizzy, nie takiej do salatek. Pozdrawiam glodomorow.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam tak pysznego jedzenia
    Te bakłażany polecam każdemu i na kolację i na obiad i dla gości

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*