Tak, tak, wiem, znowu jagody :) Tego lata zupełnie nie potrafię się im oprzeć, nawet mimo niesamowicie wysokich cen. Są piękne, pyszne i można z nich zrobić obłędne jagodowe cupcakes! :)
Dzisiejszy post będzie arogancki i nieskromny, ale jako z natury szczera istota nie będę Wam wmawiać, że te babeczki są tylko pyszne... Są genialne :) Taka prawda... :)
Sama babeczka jest bardzo delikatna, a charakteru nabiera dzięki jagodowemu wypełnianiu. Krem na bazie jagodowej fruzeliny natomiast, jest jednym z lepszych owocowych kremów jakie jadłam - intensywnie jagodowy, ma piękny kolor i idealną do cupcakes konsystencję.
Fruzelinę do kremu trzeba przygotować dzień wcześniej, dlatego przepis na nią podaję na początku.
Składniki na fruzelinę jagodową:
250 g jagód
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
pół szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Jagody razem z cukrem wsypujemy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką i mieszamy. Podgrzewamy aż się zagotuje, zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy w kubeczki z odrobiną masy jagodowej. Dopiero teraz wlewamy do garnuszka z resztą jagód, mieszając dokładnie, tak aby nie wytworzyły się grudki.
Fruzelinę schłodzić, by zgęstniała. Włożyć do lodówki na całą noc.
Dopiero mając przygotowaną fruzelinę zabieramy się za babeczki.
Składniki na ok 15-16 babeczek
220 g mąki pszennej
160 g drobnego cukru do wypieków
220 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
parę kropel olejku waniliowego
garść jagód
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce ucieramy masło z cukrem na białą puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jajka, miksują po każdym dodaniu. Dodajemy olejek waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. i mieszamy całość szpatułką/łyżką do połączenia się składników.
Formę/foremki do babeczek wykładamy papilotkami. Najpierw do każdej foremki nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę jagód i resztę ciasta, tak aby wypełnić formy do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie rumiane babeczki wyjąć i wystudzić na kratce.
Przygotowujemy krem jagodowy.
Składniki:
ok. szklanki fruzeliny jagodowej
250 g serka mascarpone.
Mascarpone i fruzelinę miksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Gotowe! :)
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem jagodowym za pomocą rękawa cukierniczego (na zdjęciach niezawodna 1M Wiltona:) i przystrajamy owocami.
Smacznego! :)
Inspiracją pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków przerobiona z makowych porzeczkowych na jagodowo jagodowe :)
Soundtrack: Luis Armstrong - Blueberry Hill
Jej, ale cudeńka:)
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki super się prezentują :)
OdpowiedzUsuńJa tez dzisiaj dodałam przepis na muffinki czekoladowe ale moje przy Twoich to się chowają
Widziałam Twoje i uważam że prezentują się smakowicie :)
UsuńWygladaja niesamowicie,bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują ,uwielbiam jagodowe wypieki.
OdpowiedzUsuńJAGODOWY ZAWRÓT GŁOWY...Piękności...pyszności...i jak tu się odchudzać...MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ PRZEPIS...Dzięki Sandruś i znów dietę DIABLI WZIĘLI...:)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie wyskakać nadmiar kalorii :P
Usuńmam zamiar zrobić podobne z czarną porzeczką :) we wszystkich jagodowych pysznościach zachwyca mnie ich kolor :)
OdpowiedzUsuńja chciałam zrobić z czerwonej porzeczki, ale tak jak mówisz jagodowe wypieki mają najpiękniejszy kolor :)
Usuńwyglądaja fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze :) Bardzo się cieszę, że wypiek się podoba :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie, a ten krem...
OdpowiedzUsuńJa też nie potrafię oprzeć się jagodom: )
ps. Piękna patera: )
Oj wierzę na słowo, że są genialne - maniaczce jagód nigdy dość, a za jedną sztukę twojego wypieku oddałabym wiele !
OdpowiedzUsuńSandra aż żałuję,że nie mogliśmy być w sobotę u Was :c
OdpowiedzUsuńsą cudowne.
Nigdy więcej nie popełnij tego błędu! :*
Usuńwidać że profesjonalne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuje! Takie komentarze niesamowicie mnie cieszą :)
Usuńa jakie one urodziwe;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5
Mi tam tak łatwo się nie znudzą ;)
OdpowiedzUsuńTeż tego roku wyjątkowo dużo jagodowych pomysłów mam:)
OdpowiedzUsuńbabeczki wyglądają wspaniale, patera obłędna!
Absolutnie fantastyczne cupcakes, arogancją byłoby przejść obok nich obojętnie :) Uwielbiam jagody i jagodowe przeobrażenia, Twoje są cudne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBajkowe, po prostu aż ślinka cieknie! Wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńAleż mają obłędnie intensywny kolor! Naprawdę genialne :)
OdpowiedzUsuń