wtorek, 19 listopada 2013

Krówkowe piecuchy, czyli pierogi z pieca z masą kajmakową i crunchami. Najlepsze pierogi z pieca na świecie ;) Serio, serio :)



Najlepsze na świecie pierogi z pieca na słodko! Podpatrzone w poznańskiej pierogarnii i z sukcesem odtworzone w domowym zaciszu.  Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że są obłędne! :) Chrupiące ciasto, gorąca kajmakowa masa, pyszne kruche crunchy, zrumienione płatki migdałów.... I jeszcze sos... Kajmakowy, a jakże by inaczej :)
Jest pysznie. Jest słodko. Jest błogo. Jest zaskakująco. W bardzo prosty sposób zrobicie przyjemność wszystkim słodkim pamperkom (ogarniam poznańską gwarę :) i tym dużym i tym małym.
Mnie kupiły od pierwszego kęsa.

Muuuuuuusicie spróbować :)

Składniki na ciasto (na ok 20-24 pierogi, ale to zależy od tego jak bardzo wyrośnie nam ciasto):
1/2 kg mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
1 puszka masy kajmakowej (odłożyć 3 łyżki do sosu)
garść płatków śniadaniowych typu crunchy

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
płatki migdałowe

Składniki na sos:
3 łyżki masy kajmakowej
2 łyżki śmietanki kremówki (ewentualnie mleka)

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, zaczyn i roztopione masło.
Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Na środek nakładamy porcję masy kajmakowej i crunchy i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem lub zawinąć falbankę.

Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.

Podawać na gorąco najlepiej z dodatkiem kajmakowego sosu.

Przygotowanie sosu kajmakowego: 
Masę krówkową wymieszać z śmietanką lub mlekiem. Można dodać parę kropel ekstraktu waniliowego.

Smacznego!




7 komentarzy:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*