Najlepsze na świecie pierogi z pieca na słodko! Podpatrzone w poznańskiej pierogarnii i z sukcesem odtworzone w domowym zaciszu. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że są obłędne! :) Chrupiące ciasto, gorąca kajmakowa masa, pyszne kruche crunchy, zrumienione płatki migdałów.... I jeszcze sos... Kajmakowy, a jakże by inaczej :)
Jest pysznie. Jest słodko. Jest błogo. Jest zaskakująco. W bardzo prosty sposób zrobicie przyjemność wszystkim słodkim pamperkom (ogarniam poznańską gwarę :) i tym dużym i tym małym.
Mnie kupiły od pierwszego kęsa.
Muuuuuuusicie spróbować :)
Składniki na ciasto (na ok 20-24 pierogi, ale to zależy od tego jak bardzo wyrośnie nam ciasto):
1/2 kg mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1 puszka masy kajmakowej (odłożyć 3 łyżki do sosu)
garść płatków śniadaniowych typu crunchy
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
płatki migdałowe
Składniki na sos:
3 łyżki masy kajmakowej
2 łyżki śmietanki kremówki (ewentualnie mleka)
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Na środek nakładamy porcję masy kajmakowej i crunchy i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem lub zawinąć falbankę.
Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.
Podawać na gorąco najlepiej z dodatkiem kajmakowego sosu.
Przygotowanie sosu kajmakowego:
Masę krówkową wymieszać z śmietanką lub mlekiem. Można dodać parę kropel ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie sosu kajmakowego:
Masę krówkową wymieszać z śmietanką lub mlekiem. Można dodać parę kropel ekstraktu waniliowego.
Smacznego!
Toż to cud i miód a na dodatek orzechy ! :)
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić , muszę !
Pomysł pierwsza klasa.. Podoba mi się ;D
OdpowiedzUsuńmmm ale apetycznie aż zgłodniałam!!;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie <3
OdpowiedzUsuńmmmm ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńFantastyczne pierożki!
OdpowiedzUsuńtez robilam super smak,,tylko dlaczego mi pękały? czy za duża temp.?,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń