Jakiś czas temu zostałam zaproszona przez Spółdzielnie Mleczarską w Gostyniu do współpracy przy promocji nowego produktu tej marki - śmietanki czekoladowej 30%. Jako iż od zawsze uwielbiam wszystkie produkty "z krówką" (kajmak <3 mleczko w tubce <3 kremówka <3 ) zgodziłam się od razu. :)
Po przetestowaniu czekoladowej kremówki muszę przyznać, że produkt jest świetny - szybko i łatwo się ubija, ma fajny czekoladowy smak i znajdzie w mojej kuchni masę zastosowań. Idealnie się sprawdzi jako podstawa kremu do ciast i deserów, składnik lodów, czy tak po prostu ubita nawet bez dodatku cukru wyjadana łyżeczką prosto z miski - taka czekoladowa bita śmietana jest deserem samym w sobie :)
A teraz odnośnie dzisiejszej tarty - ciasto pyszne, efektowne i proste w wykonaniu.
A teraz odnośnie dzisiejszej tarty - ciasto pyszne, efektowne i proste w wykonaniu.
Ciasteczkowy spód nie wymaga pieczenia, delikatny śmietanowy krem wykonacie ekspresowo dzięki wykorzystaniu czekoladowej kremówki., do tego jeszcze masa ulubionych owoców i czekoladowa polewa... Słodko i błogo :)
Składniki na spód
Składniki na spód
- 200 g herbatników z czekoladą typu Digestive
- 100 g roztopionego masła
- 100 g roztopionego masła
- 3 łyżki nutelli
Herbatniki kruszymy na pył (najlepiej w blenderze). Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem i nutellą.
Okrągłą formę do tarty o wymiarach 22-24 cm wykładamy okruchami, dociskamy łyżką i wkładamy do lodówki. W czasie chłodzenia się spodu przygotowujemy krem.
Składniki na krem
250 ml. schłodzonej czekoladowej kremówki 30%
250 g schłodzonego serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo - różne ulubione owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody, banany)
Kremówkę ubijamy mikserem na niskich obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie (najlepiej za pomocą trzepaczki) delikatnie łączymy kremówkę z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy esencje waniliową i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Tak przygotowany krem przełożyć na czekoladowy spód, dekorujemy umytymi i osuszonymi owocami i oblewamy polewą czekoladową lub obsypujemy cukrem pudrem.
Składniki na polewę czekoladową
50 g mlecznej czekolady
5 łyżek kremówki
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w miseczce zawieszonej nad gotującą się wodą), zdejmujemy "z ognia" Następnie dodajemy do niej kremówkę i dokładnie mieszamy.
Smacznego :)
Boska: i tarta, i patera :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, szkoda, że na świeże owoce teraz tak długo będzie trzeba czekać...
OdpowiedzUsuń