W przeciwieństwie do Papaya (pamiętacie? taki łysy marynarz z kreskówek:) nigdy nie przepadałam za szpinakiem. W domu w zasadzie się go nie robiło, a próbowany sporadycznie przy różnych okazjach nigdy mnie nie zachwycił. Szpinak mógł dla mnie praktycznie nie istnieć. A szkoda, bo to bardzo niskokaloryczne i zdrowe warzywo (bogate w chlorofil i przeciwutleniacze, żelazo, wapno, jod, magnez, potas, witaminy A, PP, C, B1, B2). Jednak w związku z tym, że ostatnio sporo eksperymentuje w kuchni, postanowiłam spróbować odczarować to zielone warzywo i przygotować z niego coś pysznego. Zdecydowałam się zrobić pełnoziarnistą tartę ze szpinakiem, mascarpone, czosnkiem i fetą - połączenie które nie może się nie udać :) Pełnoziarniste ciasto do tarty robię takie samo za każdym razem - jest pyszne i niezawodne, natomiast farsz jest genialny - szpinak podsmażony z czosnkiem nabrał wyrazu i aromatu, mascarpone nadało mu delikatną kremową konsystencję, a ser feta dodał charakteru.
Polecam zrobić do niej sos majonezowo lub jogurtowo-czosnkowy - pyyyyyyyszne połączenie :)
Składniki na spód (jeżeli chcecie zrobić jeszcze kratkę z ciasta należy użyć 1,5 porcji)
250 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
120 g zimnego masła
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 250 g mascarpone
- 150 g sera typu feta
- 100 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce prze 30 min.
Fajnym patentem przy zagniataniu ciasta jest użycie albo specjalnego metalowego narzędzia do zagniatania albo, jeśli jak ja go nie posiadacie, ubijaka do ziemniaków :) Najpierw ubijamy ciasto metalowym narzędziem, a dłoni używamy dopiero pod koniec. Dzięki temu temperatura waszych dłoni nie ogrzeje zbytnio ciasta i będzie ono bardziej kruche. :)
Fajnym patentem przy zagniataniu ciasta jest użycie albo specjalnego metalowego narzędzia do zagniatania albo, jeśli jak ja go nie posiadacie, ubijaka do ziemniaków :) Najpierw ubijamy ciasto metalowym narzędziem, a dłoni używamy dopiero pod koniec. Dzięki temu temperatura waszych dłoni nie ogrzeje zbytnio ciasta i będzie ono bardziej kruche. :)
Formę o średnicy 23-25 cm. smarujemy delikatnie masłem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.)
Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/fasolą.
Wstawiamy. do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
Następnie przygotowujemy farsz.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go, aż cała woda, którą warzywo puści, odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce delikatnie mieszamy ser feta. mascarpone i jogurt grecki. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Na końcu do masy serowej dodajemy przestudzony szpinak i mieszamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód. Jeżeli zrobiliśmy więcej ciasta, można jeszcze zrobić na wierzchu tarty śliczną krateczkę :)
Tartę zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go, aż cała woda, którą warzywo puści, odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce delikatnie mieszamy ser feta. mascarpone i jogurt grecki. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Na końcu do masy serowej dodajemy przestudzony szpinak i mieszamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód. Jeżeli zrobiliśmy więcej ciasta, można jeszcze zrobić na wierzchu tarty śliczną krateczkę :)
Tartę zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 min.
Jest genialna! :)
OdpowiedzUsuńzrobilysmy to z przyjaciolka na obiad. mialysmy tak malo czasu i w ogole takie zabiegane bylysmy, a wyszlo taaaaakie pyszne, ze masakra! dalysmy tylko inna make i mniej masla ;) takie pyszniutkie i mega proste mmmmmniam!
OdpowiedzUsuńIle składników do formy 28 cm ? Bo Ty piekłaś w mniejszej i zastanawiam się o ile więcej składników dodać.
OdpowiedzUsuńJakie proporcje na formę 28 cm?
OdpowiedzUsuń